Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

9 Aprilie 2020
Vizualizari: 667
Comentează add

Donald Trump acuză OMS că nu a făcut recomandări adecvate privind Covid-19

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

   Președintele SUA, Donald Trump.     Foto:Arhivă.

În Statele Unite, efectele distructive ale pandemiei depășesc în fiecare zi noi recorduri, în vreme ce opinia publică se așteaptă ca Administrația Donald Trump să facă mai mult pentru combaterea coronavirusului.
 
În condițiile în care rapoartele secrete relevă că în principalele poziții de decizie americane se știa de situația din China încă de la sfârșitul lunii noiembrie, președintele Trump acuză acum Organizația Mondială a Sănătății că nu a făcut recomandări adecvate.
 
Corespondenţă din Washington - Reporter: Doina Saiciuc - Aproape 13 mii de morți și peste 400.000 de oameni infectați cu noul coronavirus. Cu puțin timp în urmă, Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, epicentrul crizei coronavirus din Statele Unite, a arătat că distanțarea socială se dovedește eficientă împotriva răspândirii noului coronavirus.
 
Cu toate acestea, fiecare zi vine cu încă un număr record de decese. Ieri, în New York, 779. În vreme ce președintele Trump continuă să ceară reporterilor să recunoască ceea ce numește extraordinar de buna treabă pe care a făcut-o răspunzând amenințării coronavirus și să înceteze cu criticile la adresa deficiențelor răspunsului la pandemie al administrației sale, un nou sondaj CNN arată că o majoritate a americanilor - 52% dezaprobă performanța președintelui, în vreme ce numai 45% o aprobă. 55% dintre americani cred că performanța guvernului federal a fost slabă în ce privește prevenirea răspândirii virusului şi tot 55% dintre ei cred că Donald Trump ar putea face mai mult pentru a lupta împotriva pandemiei. Inițial, președintele a ignorat avertizările privind o potențială pandemie și a minimizat, săptămâni de zile, amenințarea pe care o reprezintă coronavirus.
 
Un raport al Centrului Militar Național pentru Informații Medicalem citat de televiziune ABC, a avertizat către sfârșitul lunii noiembrie anul trecut că o contaminare cu infecții traversează regiunea Wuhan din China, cu potențialul de a deveni un eveniment catastrofal.
 
Raportul a fost prezentat de mai multe ori agenție intelligence a Departamentului Apărării, șefului Marilor State Majore Interarme și Casei Albe. Breafingurile pentru decidenții politici din guvernul federal și pentru Consiliul pentru Securitatea Națională al Casei Albe au culminat cu prezentarea situației președintelui Trump, la începutul lunii ianuarie. Au început să circule apoi pe canale confidențiale și alte buletine informative ale comunității intelligence și aceasta în preajma Zilei Recunoștinței, adică 28 noiembrie.
 
Analiza arăta că liderii Chinei ştiau atunci că epidemia a ieșit de sub control, în vreme ce au ascuns informații cruciale guvernelor străine și agențiilor de sănătate publică. Acum, după ce a criticat China, vorbind mult timp de virusul chinezesc sau de virusul Wuhan, președintele Trump a renunțat, se pare, să mai acuze Beijingul, concentrându-şi criticile asupra Organizației Mondiale a Sănătății.
 
Donald Trump: Organizația Mondială a Sănătății primește vaste sume de bani de la Statele Unite. M-a criticat și nu a fost de acord cu interdicția pe care am impus-o privind călătoriile în Statele Unite și a greșit, a greșit în multe privințe. Organizația a avut devreme o mulțime de informații, dar a părut să considere China centrul lumii. Organizația Mondială a Sănătății primește majoritatea banilor din partea Statelor Unite. Ar fi putut preveni cu luni de zile mai devreme despre pandemie, ar fi trebuit să știe și probabil că a știut. Vom examina foarte îndeaproape situația și vom bloca trimiterea banilor către Organizația Mondială a Sănătății.
 
Realizator: Într-o reacție la criticile președintelui Trump, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, a cerut ca pandemia de COVID-19 să nu fie politizată și a îndemnat Statele Unite și China să se unească pentru a combate acest inamic periculos.
 
(PH)

Etichete Donald TrumpSUAOMSChinaacuzatiicovid-19coronavirus(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live