Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

25 Septembrie 2018
Vizualizari: 712
Comentează add

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj dur Iranului, în discursul său din cadrul Adunării Generale a ONU, de la New York.

Donald Trump a criticat Iranul în discursul său la ONU Donald Trump a criticat Iranul în discursul său la ONU - Conține video

radu-dobritoiu

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj dur Iranului, în discursul său din cadrul Adunării Generale a ONU, de la New York. Potrivit lui Trump, Iranul este o "dictatură coruptă" ce jefuieşte poporul iranian pentru a plăti agresiunile de peste hotare.

"Liderii Iranului seamănă haos, moarte şi distrugere", a afirmat Trump, adăugând: "Aceştia nu îşi respectă vecinii, nici graniţele şi nici drepturile suverane ale naţiunilor". Trump a comparat relaţiile SUA cu Iranul cu ceea ce a numit drept "relaţii îmbunătăţite" cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, pe care l-a lăudat pentru suspendarea testelor balistice şi nucleare şi pentru că a returnat Statelor Unite rămăşiţe umane ale soldaţilor americani ucişi în Războiul Coreean din 1950. În discursul său la ONU din 2017, Trump l-a numit pe Kim "un om-rachetă", înclinat către distrugere nucleară. Trump şi-a folosit discursul din acest an şi pentru a face apel la reforme comerciale internaţionale şi a insistat că principalul său obiectiv ca preşedinte este să protejeze suveranitatea Americii. El a îndemnat OPEC să nu mai crească preţul petrolului şi a criticat China pentru practicile sale comerciale.

Totodată, Trump a declanşat un murmur în sala de lideri mondiali şi diplomaţi, când a declarat că a realizat mai multe în calitate de preşedinte decât orice altă administraţie din istorie. "Nu mă aşteptam la această reacţie, dar este în regulă", a răspuns Trump. Principalul mesaj al discursului său a fost îndreptat către Iran şi a încercat să creeze o dispută între conducerea acestuia şi poporul iranian, la câteva zile după ce un atac produs la o paradă militară, în sud-vestul Iranului, a ucis 25 de persoane şi a provocat nelinişte în rândul populaţiei. În declaraţii făcute înainte de a-şi începe discursul la ONU, Trump a precizat că nu se va întâlni cu iranenii, până când aceştia nu îşi vor "schimba tonul". La Adunarea Generală a ONU a fost prezent şi liderul iranian, Hassan Rouhani. "Iran a acţionat foarte urât. Aşteptăm cu interes să avem o relaţie extraordinară cu Iranul, însă aceasta nu se va întâmpla acum", a spus Donald Trump potrivit Reuters preluată de RADOR.

Inamici de decenii, Washington şi Teheranul sunt din nou în dispută din luna mai, când preşeidntele republican al SUA s-a retras din acordul internaţional din 2015 cu Iranul şi a anunţat sancţiuni împotriva statului membru OPEC. Acordul, negociat în timpul preşedintelui democrat Barack Obama, preveda ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, în schimbul reducerii programului nuclear al acestuia. În timpul verii, Trump a afirmat că se va întâlni cu Rouhani fără precondiţii, pentru a negocia un nou acord, ofertă reiterată duminică de secretarul de stat Mike Pompeo şi transmisă liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei. Rouhani a afirmat, luni, că nu va discuta cu Trump, până când SUA nu vor reveni în acordul din 2015.
 


Etichete relatii SUA-Iranacord nuclear Iransesiune ONU septembrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live