Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

3 Aprilie 2019
Vizualizari: 483
Comentează add

Documentul este o fiţuică scrisă într-o noapte a lunii octombrie 1944, în timpul unei întâlniri udate cu whiskey, la Kremlin, de Winston Churchill şi Josef Stalin.

Documentul care a împărţit Estul Europei, în oct. 1944, expus la Londra

luminita-apostol

 Preşeditele Harry Truman (centru) vorbeşte cu liderul sovietic Josef Stalin (stânga) şi cu premierul Marii Britanii, Winston Churchill, la conferinţa de la Potsdam, Germania. Foto: AP.

Marea Britanie a decis să facă public - pentru prima dată - documentul de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, prin care Churchill şi Stalin au încercat să stabilească un acord de principiu privind modul în care Uniunea Sovietică şi Occidentul urmau să-şi împartă Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia şi România după înfrângerea lui Hitler.
 
Cotidianul britanic The Telegraph scrie că documentul este o fiţuică scrisă într-o noapte a lunii octombrie 1944, în timpul unei întâlniri udate cu whiskey, la Kremlin.
 
Pe hârtia bifată cu albastru de Stalin, Churchill a propus ca Ungaria şi Iugoslavia să fie împărţite 50 la sută URSS şi 50 la sută Occidentului, Bulgaria revenea 75 la sută URSS şi 25 la sută Occidentului.
 
România era atribuită, conform dopcumentului, în proporţie de 90 la sută URSS şi respectiv 10 la sută Occidentului.

Etichete Winston ChurchillStalinhartărăzboimondialinfluenţăURSScomunistcapitalistoccidentalwhiskey

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live