Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Marţi, 18 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Alla Stâncaru Lunca

10 Martie 2016
Vizualizari: 997
Comentează add

Documentarul Biserici de lemn din România de Kiki Vasilescu a avut premiera la Muzeul Ţăranului Român

Documentar despre bisericile de lemn Documentar despre bisericile de lemn - Conține audio

alla-stancaru-lunca

Nu a fost o simplă întâmplare. Atât bisericuţa din curtea muzeului  (mai ales cuiele din lemn folosite la asemenea construcţii) cât şi cea din interior apar în acest film.

Alături de acestea, în documentar, mai apar biserici din lemn din Ţara Zarandului, Valea Moţilor, Valea Oltului. Cele mai multe biserici de lemn se află în Oltenia. Nu sunt omise însă nici bisericile de lemn din Lunca Moților, jud. Hunedoara, din Deleni, jud. Hunedoara sau din Urși, jud Vâlcea.
Documentarului  este important pentru că  prezintă aceste biserici ca identitate istorică, arhitecturală, etnografică, culturală, estetică dar și economică.

'Ideea acestui documentar mi-a venit in Los Angeles, încercând să identific ceva care diferențiază România în mod pozitiv, un element de identitate culturală care să atragă atenția celor din afara granițelor. După o cercetare amănunțită realizată de producătoarea documentarului, am constatat că bisericile de lemn din România nu numai că au un potențial cultural și economic imens pentru noi, ca români, ci și că ele par exotice pentru cei din afara țării. Venind pentru filmări în România, urma să descopăr că o parte a valorii biserilor de lemn constă in numărul impresionant, în vechimea acestora dar și în întrepătrunderea lor cu comunitățile din care fac parte.' spune Kiki Vasilescu regizorul documentarului.

Cristina Iordache, producatorul filmului îşă expimă dorinţa ca acest documentar să ajungă la cât mai mulți români, dar și în afara granițelor țării și speră ca pentru acest lucru să obțină cât mai mult sprijin, atât privat, cât si public.

Cineastul Kiki Vasilescu a primit premiul pentru cel mai bun regizor, cu filmul "Terapie pentru crimă", la Festival of Globe 2015, la San Francisco. El a debutat ca scriitor şi a publicat câteva romane.

Documentarul Biserici de lemn din România  se va putea achiziționa în format DVD, împreună cu revista Historia și cu albumul 'Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj' din colecția Igloo Patrimoniu.


Etichete Kiki Vasilescubiserici de lemndocumentarMuzeul Taranului

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live