Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

3 Iulie 2022
Vizualizari: 259
Comentează add

Dobânzile la credite sunt în creștere, iar potrivit analiștilor indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, se va apropia de valoarea ROBOR.

Dobânzile la credite sunt în creştere

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

Realizator: Ciprian Sasu - Dobânzile anuale practicate de bănci au crescut față de luna precedentă, atât pentru depozitele existente, cât și pentru cele noi, arată datele Băncii Naţionale. Și dobânzile la credite sunt în creștere, iar potrivit analiștilor indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, se va apropia de valoarea ROBOR, care este acum de peste 6%. Are detalii Iulian Olescu. 

Reporter: Creșterile sunt mai semnificative în cazul creditelor pentru companii și ușor mai reduse la cele pentru populație. La credite situația este un pic mai complicată, dacă ne referim la cele pentru populație, deoarece în acest moment există împrumuturi cu dobânzi calculate în funcție de ROBOR, care a ajuns la 6,43 procente anual pentru termenul de trei luni, dar și credite ale căror costuri se calculează pornind de la IRCC, adică, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, a cărui valoare este 2,65% pe an, de la 1,86 procente în trimestrul anterior. 

Constantin Rudniţchi, analist economic: Tendinţa de creștere se manifestă cu întârziere la IRCC, însă creșterea va exista. Adică, şi IRCC va ajunge, probabil în şase luni, la nivelul la care se află acum ROBOR.

Reporter: Analistul economic spune că trebuie să ne obișnuim cu noua situație în care, atât timp cât inflația va continua să crească, și dobânzile vor urma același trend ascendent.


Etichete (ii)dobanzicrediteroborircc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live