Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

8 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1428
Comentează add

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric.

Dobânda de politică monetară, nou minim istoric

sorin-solomon

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.
   
Noua dobândă de politică monetară va fi aplicată de joi, 9 ianuarie, în timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii în lei şi valută intră în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.
   
"CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară", se arată în comunicatul transmis de BNR după prima şedinţă din acest an a Consiliului de Administraţie privind politica monetară.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Mugur Isărescu a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
   
"Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o bancă centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie", a spus Mugur Isărescu, în urmă cu o lună.
   
Anul trecut, BNR a redus dobânda cu 1,25 puncte procentuale, până la 4% pe an.

Banca centrală a tăiat dobânda în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012.


Etichete Consiliul de AdministraţieBNRMugur IsărescuDobânda de politică monetarăratele rezervelor minime,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live