Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Divergenţe privind Politica Agricolă Comună

Reforma Politicii Agricole Comune va fi introdusă gradual, încă de anul viitor. În prezent, Uniunea Europeană cheltuie cu Agricultura peste o treime din buget.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 29 Mai 2013, 15:20

Miniştrii europeni ai agriculturii au discutat marţi, la Dublin, pentru a doua zi la rând, despre reforma în Politica Agricolă Comună, pe fundalul unor divergenţe în domeniu.

Preşedinţia irlandeză a Uniunii le-a cerut marţi instituţiilor europene implicate să dea dovadă de bună credinţă pentru a depăşi divergenţele şi a conveni asupra măsurilor cheie de refomă, vitale pentru ajungerea la un acord pentru reformarea Politicii Agricole Comune.

Un subiect fierbinte de discuţie a fost cel al subvenţiilor într-un stat membru, în contextul în care se doreşte, odată cu reforma, o redistribuire a ajutoarelor de care beneficiază fermierii.

Audio: Reforma în Politica Agricolă Comună.

Comisarul european Dacian Cioloş îşi propune să sprijine mai mult micii agricultori şi să echilibreze balanţa subvenţiilor, aşa numitul principiu de convergenţă internă.

În prezent, în jur de 80% din cuantumul subvenţiilor merg la 20% dintre marii cultivatori.

La Dublin, a fost căutat un compromis şi în privinţa sumelor pe care le primesc marile ferme.

Bruxelles-ul doreşte plafonarea lor la 300.000 de euro pe an, după deducerea costurilor salariale şi reducerea proporţională cu suprafaţa terenurilor a plăţilor mai mari de 150 de mii de euro.

Statele membre, în frunte cu Germania vor însă ca ele să aibă în continuare puterea de decizie.

La Dublin negociatorii au pregătit şi terenul de înţelegere asupra ajutoarelor viitoare pentru producţii în dificultate, cum este cea la lapte.

Franţa face presiune, în acest caz, pentru găsirea unui acord.

Noua Politică Agricolă Comună prevede extinderea variantelor de susţinere a diferitelor subdomenii de activitate a fermierilor.

Totodată, se doreşte uniformizarea plăţilor la hectar, încă din 2019.

Dar Consiliul de miniştri şi Parlamentul European vor mai multă flexibilitate în recalibrarea ajutoarelor şi consideră etapa din 2019 prea apropiată pentru a reprezenta o soluţie viabilă.

"Comisia propune pentru 2019 o valoare de 75% din media actuală. Este prea mult, nu puteam să acceptăm această variantă", a spus, la Dublin, ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney.

Reuniunea informală de la Dublin, la care au participat şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei, a avut loc cu o lună înainte de Consiliul de miniştri, care este anunţat ca decisiv pentru reformarea Politicii Agricole Comune.

Reforma PAC va fi introdusă gradual, încă de anul viitor.

În prezent, Uniunea Europeană cheltuie cu Agricultura peste o treime din buget.