Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Distrugerile de vestigii antice ar putea fi considerate crime de război

Membrii Comisiei de Cultură şi Educaţie din PE cer înăsprirea legislaţiei internaţionale prin care să se pună capăt distrugerilor de vestigii antice din zonele de conflict.

Articol de Mihaela Mihai, 16 Iulie 2015, 11:36

Parlamentarii europeni pledează pentru includerea în categoria crimelor de război a distrugerilor deliberate de vestigii antice şi a traficului ilegal de obiecte de artă din zonele de război.

Membrii Comisiei de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European au organizat la începutul săptămânii o audiere publică, în timpul căreia au cerut o strategie coerentă şi o înăsprirea a legislaţiei internaţionale prin care să se pună capăt distrugerilor de vestigii antice din zonele de conflict, precum Siria, Irak sau Afganistan.

Potrivit unei liste întocmite de postul de televiziune CNN, 19 monumente celebre din lume au dispărut din cauza conflictelor din ultima perioadă: de la statuile lui Budha din Afganistan, distruse de talibani în 2001, până la Marea Moschee din Alep, Siria, culcată la pământ în 2013 în timpul războiului civil din această ţară, şi la străvechiul oraş asirian Nimrud, din Irak, care a căzut pradă jihadiştilor din gruparea statul islamic.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Este un act deliberat de război, a afirmat Irina Bokova, directoarea agenţiei ONU pentru cultură, Unesco, la scurt timp după distrugerea oraşului asirian la începutul acestui an. În opinia sa, atacurile asupra culturii sunt o problemă de securitate, viziune împărtăşită şi de parlamentarii europeni, din comisia de cultură și educație.

La audierea publică de acum două zile, ei au cerut şi măsuri dure de combatere a pieţei negre de obiecte culturale, care a luat amploare în ultimii ani și a devenit o sursă importantă de finanţare a terorismului.

Au participat la discuţii experţi ai UNESCO, membri ai Interpol şi ai Curţii Penale Internaţionale, profesori de la Universitatea din Siena, Italia, şi de la cea din Geneva, Elveţia.

Cu toţii au vorbit despre baza de date cu obiecte de artă furate, pusă la punct de Interpol şi accesibilă publicului larg şi despre nevoia de sporire a cooperării dintre poliţiştii şi vameşii europeni pentru combaterea traficului cu obiecte de artă.

La rândul lor, reprezentanţii Comisiei Europene au promis că vor face un studiu pe tema traficului ilicit din spaţiul comunitar, studiu care va sta la baza unei armonizări a legislaţiei în domeniu între toate statele membre ale Uniunii Europene.