Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dispute privind protecția datelor personale transferate peste Atlantic

Executivul de la Bruxelles pare acum că se află între ciocan şi nicovală în urma hotărarii recente a Curţii Europene de Justiţie în cazul Max Schrems.

Articol de Costin Grigore, 17 Octombrie 2015, 11:59

Parlamentarii de la Strasbourg se opun unui nou acord cu Statele Unite pentru transferul datelor personale, după ce Curtea Europeană de Justiţie a invalidat actualele reglementări negociate cu americanii timp de aproape 4 ani.

În acelaşi timp decizia Curţii de Justiţie ar putea forţa mii de companii să mute în Europa datele stocate în serverele de peste ocean, cu costuri de milliarde de euro.

Executivul de la Bruxelles pare acum că se află între ciocan şi nicovală în urma hotărarii recente a Curţii Europene de Justiţie în cazul Max Schrems.

Instanţa a constatat că datele cu caracter personal ale europenilor deținute în America de societățile digitale, nu sunt protejate suficient împotriva supravegherii în masă operată de agenţiile americane de securitate.

Verdictul afectează în giganţi precum Facebook, Google sau Amazon.

Decizia creează însă o mare incertitudine juridică în rândul peste 4.400 companii medii care transferă date clienților în Statele Unite.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Toate sunt acum obligate să găsească un mecanism alternativ şi resurse noi pentru a funcţiona.

Camera de Comerț al SUA în Europa, a estimat ca hotararea ar putea costa Uniune Europeană 1,3% din Produsul Intern Brut.

Vice-preşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a venit însă rapid cu asigurări. Există totuşi şi alte regementări ce pot fi folosite temporar pentru ca firmele să îşi continue activitatea, a spus el.

“Prioritățile noastre sunt acum: în primul rând, protecția datelor personale transferate peste Atlantic, în al doilea rând, continuarea, cu garanţii adecvate, a fluxurilor de date transatlantice, care sunt importante pentru economia europeană și, în al treilea rând, aplicare unformă a legilor Uniunii pe piaţa internă”

Aşa că pe de-o parte Comisia Europeană trebuie să găsească rapid un nou cadru juridic unitar care să permită acestor companii online să funcţioneze.

Iar comisarul pentru Justiţie Vera Vera Jourova a anunțat că se va deplasa în Statele Unite în noiembrie pentru discuții privind un nou acord de transfer de date.

Intenţia se loveşte insă de o opoziţie foarte critică în Parlamentul European, pentru că, pe de altă partel decizia Curţii de Justiţie arată că viaţa privată a europenilor, de exemplu utilizatori de Facebook, ar fi fost compromisă.

Europa trebuie să ia o poziție fermă pentru ca cetățenii să beneficieze de același nivel de protecție, indiferent unde are loc prelucrarea informațiilor lor personale, spune in exclusivitate pentru Radio Romania eurodeputata suedeză Malin BJÖRK, membră a comisiei pentru Libertăţi Civile.

„Cred ca asta arata ca de la bun inceput am avut legi defectuoase si o guvernanta proasta/slaba in Europa. Noi am aspus tot timpul ca integritatea personala nu era protejata si Curtea ne-a dat dreptate. Acum ma astept ca Comisia sa faca progrese mai mari in ceea ce priveste un nou acord care sa respecte integritatea personala. Am fost la intalnirea de ieri a comisiei (de specialitate). Nu am fost impresionata de mesajul prezentat de Comisia Europeana. Trebuie sa faca mai multe eforturi si trebuie sa respecte in totalitate standardele de protectie a datelor si de integritate.”

Europarlamentarul Malin BJÖRK, intr-un interviu acordat colegului Florin Orban, de la Euranet Plus.

Primele norme europene existente privind protecția datelor au fost adoptate în 1995, când Internetul era la inceput . Apoi în 2012 Comisia a doptat un amplu pachet legislativ pentru reglementarea domeniului.

Dar în 2013 dezbaterea a luat o nouă întorsătură după dezvăluirile lui Edward Snowden despre interceptări la scară largă realizate de serviciile secrete americane. Iar europenii au fost reticenţi la semnarea unor intelegeri cu Statele Unite.

Acum decizia Curţii Europene de Justiţie are impact, şi asupra negocierilor privind un ambiţiosul acordul de comerț transatlantic între Washington și Bruxelles.