Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

10 Septembrie 2021
Vizualizari: 399
Comentează add

Contestatarii premierului au reuşit să citească în plen moţiunea de cenzură, dar numai după o dispută tensionată legată de cine avea dreptul să conducă şedinţa comună.

Dispute în Parlament, la citirea moţiunii de cenzură USR-PLUS - AUR

catalin-purcaru

   Foto: facebook.com/cameradeputatilor

Patru încercări de convocare a conducerii Parlamentului pentru stabilirea calendarului dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură nu au avut succes din lipsă de cvorum, însă ieri a fost luată o decizie.
 
La propunerea UDMR, PSD, PNL şi Grupul Minorităţilor Naţionale s-a stabilit prin vot amânarea dezbaterii până la momentul în care Curtea Constituţională se va pronunţa asupra conflictului Parlament-Guvern invocat de premierul Florin Cîţu. Astfel, încercarea USR-PLUS şi AUR de a convoca plenul reunit pentru săptămâna viitoare s-a soldat cu un eşec.
 
Totuşi, ieri, contestatarii prim-ministrului au reuşit să citească în faţa senatorilor şi deputaţilor prezenţi textul moţiunii de cenzură, dar numai după o dispută tensionată legată de cine avea dreptul să conducă şedinţa comună.
 
Scandalul în plen a început după ce liderul deputaților USR, Ionuţ Moșteanu, a propus modificarea ordinii de zi pentru stabilirea calendarului dezbaterii și votului moțiunii de cenzură. El l-a acuzat pe vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Florin Roman, că ședința o conduce în mod abuziv, în condițiile în care la prezidiu se află și președintele Senatului, Anca Dragu:
 
Ionuţ Moşteanu: Domnule Roman, vă rog să o lăsaţi pe doamna Dragu...
 
Florin Roman: Rezultatul votului, prezenţi 218 /.../
 
Ionuţ Moşteanu: Domnule Roman, vă rog să constatăm că suntem în afara Articolului 14, aliniatul 2...
 
Florin Roman: Vă rog, domnule Moşteanu, avem de finalizat procedura de vot, vă rog să continuaţi...
 
Ionuţ Moşteanu: Avem un preşedinte de vot de la Senat la prezidiu, preşedintele Senatului trebuie să conducă această şedinţă.
 
La presiunile parlamentarilor Alianței pentru Unirea Românilor, Florin Roman a fost îndepărtat.
 
Co-preşedintele AUR, George Simion: A fost o uzurpare de calităţi oficiale, nu trebuia să conducă vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, o ședință de plen a celor două camere reunite.
 
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, a reacționat pe o rețea de socializare, anunțând că va depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale împotriva reprezentanților coaliţiei USR-AUR.
 
El a explicat că potrivit regulamentului, şedinţele plenului Parlamentului sunt conduse alternativ de către președinții celor două camere şi a precizat că potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, i-a delegat atribuțiile.
 

Etichete parlamentmotiune de cenzura(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live