Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dispută pe marginea listelor electorale permanente

După ce premierul a spus că românii cu domiciliul în străinătate ar trebui să fie scoşi din listele din România, Traian Băsescu a spus că aceasta "ar fi o ilegalitate".

Dispută pe marginea listelor electorale permanente
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 03 August 2012, 15:06

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a afirmat vineri la sediul său de campanie că scoaterea de pe listele electorale a românilor care lucrează în străinătate este o "ilegalitate", pentru că cei care au drepturi electorale, indiferent unde s-ar afla, au dreptul la vot pentru că sunt cetăţeni români.

"Ce i-a trecut doctorului Ponta şi lui Crin prin cap, pentru a încerca să măsluiască listele electorale - să scoată din listele electorale pe cei care lucrează în străinătate.

"Ilegalitate mai mare, dar şi prostie mai mare decât asta încă nu poate exista.

"Trebuie să citească oamenii ăştia şi Constituţia, cei care sunt deţinători ai cetăţeniei române au drepturi electorale indiferent unde s-ar afla, fie că sunt purtători de paşaport, fie că sunt purtători de buletine expirate, reţineţi, purtători de buletine expirate, au dreptul la vot pentru că sunt cetăţeni români, de asta stau birourile de evidenţa a populaţiei deschise şi în ziua votului, să poţi să îţi prelungeşti actul de identitate", a declarat Traian Băsescu, la sediul său de campanie.

Declaraţia preşedintelui suspendat a venit după ce premierul afirmase într-o videoconferinţă cu prefecţii că români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.

--fb1Preşedintele suspendat a arătat că probabil dacă se vor compara listele pe care s-a votat se va constata că multe sute de mii de români care n-au fost în ţara figurează că au votat prin satele lor.

Preşedintele suspendat a mai precizat că singura instituţie autorizată să transmită listele electorale este ministerul de interne, cel care a comunicat deja cifra de 18,3 milioane electori, iar "toate poveştile cu Casa Naţională de Sănătate, cu Institutul de Statistică, cu evidenţa altor case sunt diversiuni atât ale guvernului, cât şi ale lacheilor minciunii".

"Acum trebuie să recunoaştem că suntem exact în cea mai penibilă situaţie în care poate fi un guvern: organizează referendumul, dă cifra, se termină referendumul şi când vede că nu a ieşit cum trebuie, guvernul contestă propriul lui referendum.

"Este situaţie unică în UE şi descalifică, repet, descalifică guvernul Romaniei.

"Din păcate, efectele nu sunt pentru guvernul Romaniei, ci pentru cetăţenii români şi am convingerea că nu vom scăpa de efecte neplăcute, din punct de vedere al credibilităţii, în primul rând", a precizat Traian Băsescu.

Şeful de la Evidenţa Populaţiei "a minţit"

De asemenea, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a minţit" ori înainte, ori după referendum.

"Decizia de ieri a CC a fost generată de un chestor - să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el - i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune.

"Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor... Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor", a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că din postura de suspendat, nu are cum demisiona.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a mai afirmat, vineri, că pentru el revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză, mai important fiind ca instituţiile să constate dacă la referendum s-au produs fraude.

"Pentru mine, revenirea la Cotroceni nu mai este principala miză.Pentru sănătatea României, pentru sănătatea democraţiei în România, este esenţial ca acest referendum să fie analizat în toate detaliile lui din punct de vedere al legalităţii", a spus Traian Băsescu.

El a adus critici dure preşedintelui interimar Crin Antonescu, premierului Victor Ponta şi ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus.

"Pentru mine miza cea mai mare în momentul de faţă este demantelarea reţelelor de fraudare a proceselor electorale şi stabilirea responsabilităţilor pentru cei care după ce au organizat un referendum pe urmă îl neagă ei înşişi", a mai adăugat Traian Băsescu.

Românii din străinătate "trebuie scoşi din listele electorale"

--fb2Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat în videoconferinţa cu prefecţii premierul Victor Ponta.

"Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate.

"În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România.

"Ei îşi păstrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România", a spus Victor Ponta într-o videoconferinţă cu prefecţii.

Ulterior, guvernul României a emis un comunicat de presă prin care spune că cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă că nu are drept de vot.

"Clarificarea acestei situatii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România", se arată în comunicat.

"Din punctul de vedere al guvernului României, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea cea care va decide cu privire la acest lucru", precizează guvernul în comunicatul emis.

Victor Ponta a arătat totodată că trebuie rezolvată şi problema unor cetăţeni decedaţi care figurează încă pe liste electorale, precum şi situaţia persoanelor care nu mai au drept de vot ca urmare a unei condamnări penale definitive şi irevocabile sau a unei afecţiuni care împiedică exercitarea normală a dreptului de vot.

Un alt caz prezentat de şeful guvernului ca trebuind clarificat este cel al cetăţenilor români care au renunţat la cetăţenia română şi nu au astfel dreptul de a vota.

Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să prezinte şi alte astfel de cazuri dacă sunt identificate.

"Sunt patru situaţii pe care noi le-am identificat, dacă sunt şi alte situaţii specifice, vă rog pe dumneavoastră, cei care ştiţi poate chiar mai bine decât noi, de la Bucureşti, cu ce alte situaţii ne mai putem întâlni, în care apar pe liste electorale persoane care fie nu mai există, fie nu mai au drepturile electorale necesare. Ne trezim în situaţii dificile şi nu avem, de fapt, răspunsul câţi cetăţeni români mai sunt astăzi în România", a spus Victor Ponta autorităţilor locale.

Premierul a mai arătat că Registrul Electoral ar fi trebuit demult implementat pentru a fi evitate discuţiile actuale.

Plenul Curţii Constituţionale a României a decis vineri preschimbarea termenului de dezbateri acordat în privinţa referendumului pentru demiterea preşedintelui României de la data de 12 septembrie la 31 august.

Decizia de joi de a amâna pronunţarea asupra referendumului a fost luată pentru a se verifica toate listele de la Birourile Electorale judeţene.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei