Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

17 Iulie 2012
Vizualizari: 1723
Comentează add

După ce comisia tehnică din CNE a precizat că nu a găsit elemente care să susţină plagiatul în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, puterea şi opoziţia au avut opinii diferite faţă de acest subiect.

Dispută pe acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta

alexandra-cristea

Premierul Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Comisia tehinică din Consiliul Naţional de Etică nu a găsit elemente care să susţină plagiatul, iar aceasta este singura care are competenţe în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse primului ministru, după cum susţine senatorul PSD, Dan Şova.

Senatorul PSD susţine că membri acelei comisii din Universitatea Bucureşti nu erau specialişti în domeniul juridic. 

"Comisia de la Universitatea Bucureşti are aceleaşi două păcate. Nu are nicio competenţă legală, iar cei din comisie nu sunt oameni din domeniul dreptului, ci sunt oameni din alte domenii.

"Eu cred că ar trebui să ne întoarcem la nivelul de comunicare decentă şi să ne păstrăm fiecare atitudinile pe care le avem, decenţa în comunicare şi specializările.

"Punctul meu vedere, cred că cea mai bună atitudine faţă de Comisia de etică a Universităţii Bucureşti ar fi să ignorăm acest rezultat, dat de o comisie fără competenţă legală şi de oameni fără competenţă în materie.

"Ceea ce mi se pare normal este să fim atenţi doar la comisia care are competenţă legală şi care a apelat la competenţa în materie" a mai declarat Dan Şova.

Concluziile comisiei tehinice din Consiliul Naţional de Etică reprezintă însă o primă evaluare în cadrul demersului pe care îl face Consiliul Naţional de Etică.

"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă.

"Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat.

"Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent", a constatat comisia, potrivit unui document intrat în posesia Mediafax.

Mai urmează să se pronunţe şi Comisia de etică a Universităţii Bucureşti, care afirmă că va lua o decizie în cel mai scurt timp.

Opoziţia solicită demisia premierului Ponta

Opoziţia politică este însă nemulţumită, PDL cerând demisia premierului Victor Ponta.

Conform reporterul Radio România Actualităţi, Nucu Jalea, vicepreşedintele democrat-liberal Cristian Boureanu susţine că două din cele trei comisii care au analizat teza de doctorat au confirmat plagiatul. 

"Având în vedere confirmările, pe care deocamdată le avem din două surse, privind declararea ca plagiat a lucrării de doctorat a dlui actual prim-ministru Victor Ponta, în calitate de vicepreşedinte PDL şi în numele întregului partid, dar şi în numele românilor care au asistat la acest circ din ultimele săptămâni de zile, îi cerem domnului Victor Ponta să demisioneze.

"Plagiatul este confirmat de Universitatea Bucureşti, universitatea care i-a acordat titlul de doctor domnului Victor Ponta, prin urmare, vorbim de instituţia cea mai în măsură să facă o analiză a lucrării de doctorat" a declarat Cristian Boureanu.

Ediţia electronică a revistei "Nature" a publicat, la jumătatea lunii iunie, un articol în care autorul susţine că lucrarea de doctorat în drept, din 2003, a primului ministru român ar conţine secţiuni întregi din texte de specialitate apărute anterior, precizând că a primit de la o sursă anonimă documente care ar arăta că premierul român a plagiat.
 
Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat aceeaşi informaţie, oferită tot de o sursă anonimă, precizând că aproximativ 130 de pagini din lucrarea de diplomă a premierului e copiată "cuvânt cu cuvânt" din lucrarea "Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate", publicată în 1999 de Dumitru Diaconu.


Etichete Victor PontadoctoratplagiatDan ŞovaCristian BoureanuUniversitatea Bucureşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live