Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

5 August 2020
Vizualizari: 240
Comentează add

Disponibilizări la șantierele navale Damen din România

maria-mandita-galati

 Arhivă foto: ugal.ro. 

 Din cele 1.050 de disponibilizări anunțate de Grupul Damen a fi operate în toată lumea, 870 sunt din România, fiind vorba despre cele două șantiere navale din Galați și Mangalia. Potrivit  Grupului  Damen, motivele disponibilizărilor sunt, pe de o parte, pretul scăzut al petrolului care a determinat parţial, o ȋncetinire a activităţii ȋn segmentul offshore, și, pe de altă parte, consecinţele epidemiei COVID-19. Sursa citată mai precizează că în vedere disponibilizărilor,  s-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu consultarea sindicatelor din cele două șantiere din Galați și mangalia.

 
La nivelul Șantierului Naval din Galați însă sindicaliștii poartă discuții încă de la începutul anului cu conducerea, legate de disponibilizarea unui număr de aproximativ 600 de angajați. Totuși, cifra ar putea suferi modificări  având în vedere că în ultimele luni, pe fondul reducerii frontului de lucru dar și a focarului de covid înregistrat la Santierul navala din Galați, s-au înregistrat sute de plecări voluntare ale navaliștilor, numărul total al anagajaților din unitate fiind acum de 2.200, față de 2.400, câți erau angajați la începutul anului. În general, cei care demisionează sunt navaliști cu vechime și experiență care își pot găsi de lucru, în alte șanteire navale din Europa, pe salarii superioare celor oferite la Galați.
 
Pe de altă parte, sindicatul din Santierul Naval și-a exprimat punctul de vedere legat de disponibilizări, precizând că această măsură nu i se pare necesară, mai ales în contextul plecărilor voluntare ale angajaților, sinficalițștii considerând că o măsură adecvată pentru depășirea perioadei dificile economice ar putea fi transferarea, temporară, a navaliștilor gălățeni în alte unități Damen din lume.
 
Disponibilizările anunțate vin în momentul în care, mâine, se reiau la Galați negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă 2020-2021, după ce acestea au fost întreupte, timp de 34 de zile, din cauza zecilor de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, înregistrate luna trecută. Potrivit actualului CCM, în cazul disponibilizărilor, salariații vor primi plăți compensatorii, calculate în funcție de vechimea în muncă, sume ce variază între 3.000 și 10.500 lei.
 
(PH)
 
 

Etichete Damensantiere navaledisponibilizari(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live