Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dispăruţi din Statistici. # Colectiv

Dispăruţi din Statistici. # Colectiv
Spital din România. Arhivă Foto: Ioan Suciu.

Articol de Bogdan Isopescu, 08 Iulie 2019, 16:02

Statisticile oficiale din Romania arată că, cel puţin în ultimii 5 ani, nu a fost raportat nici un deces cauzat de infecţiile intraspitaliceşti, în ciuda faptului că există foarte multe certificate medicale constatatoare ale unor decese provocate de infecţiile nosocomiale. Unul din cele mai bune exemple îl reprezintă pacianţii decedaţi prin sepsis după tragedia din Clubul Colectiv.


Conform medicilor şi rudelor acestora, unele certificate de deces specifică foarte clar cauza morţii, în speţă sepsis, însă informaţia se pierde pe drumul birocratic ce include mai multe instituţii printre care: spitale, serviciile de stare civilă, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Statistică.

Zero decese din cauza infecţiilor nosocomiale. Doctorii sunt surprinşi.

Institutul Naţional de Sănătate Publică menţionează foarte clar, printr-un e-mail din 25 iunie 2019, că în datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică din ultimii 5 ani, nu a fost înregistrat nici un deces cauzat de infecţii nosocomiale. Cu alte cuvinte, nici măcar decesele cauzate de infecţiile nosocomiale în cazul Colectiv nu există. Foarte mulţi doctori intervievaţi se arată surprinşi de această realitate statistică falsă, pentru că ea induce ideea că nici un medic nu a raportat corect nici unul din cazurile când pacienţii au murit prin sepsis. Doctorul Ciprian Şofariu, manager de spital în Sibiu:

Dr Şofariu: Pot să vă spun că nu ştiam de acest lucru. Mi se pare nefiresc.

Aceeaşi surpriză este şi pentru doctorul Camelia Roiu, de la Spitalul de Arşi, primul medic ce a vorbit deschis despre gravitatea infecţiilor nosocomiale în cazul Colectiv:

Dr Roiu: Habar nu aveam că ei nu au asemenea statistici. Mi se pare destul de ciudat pentru că spitalul transmite către Direcţia de Sănătate Publică iar Direcţia transmite către acest institut.

Zero decese din cauza infecţiilor nosocomiale. Părinţii victimelor din #Colectiv nu ştiu.

Statisticile oficiale sunt contrazise şi de rudele victimelor din Colectiv care au murit din cauza infecţiilor nosocomiale:

Narcis Hogea: Fiul meu a ajuns la viena în data de 7 noiembrie. Am o scrisoare medicală de la doctorii din Viena, cei care au constatat că fiul meu avea 4 bacterii, două în sange şi două în plăgi. Pe certificatul lui de deces scrie SEPSIS
Adrian Albu: Pe certificatul de deces al sorei mele scria SEPSIS.
Eugen Iancu: Fiul meu a murit la trei săptămani după incendiu, la spitalul Sfantul Ioan, cu 5 bacterii nosocomiale.

Drumul Hartiilor de la deces la statistici

În lungul şir al documentelor de raportare a morţii unui pacient, prima hartie este certificatul constatator al decesului, întocmit de medicul curant. Aici apare pentru prima dată cuvantul sepsis, dovada infecţiei.
Acest document ajunge apoi la Serviciile de Stare Civilă din primării unde se întocmeşte un alt document, buletinul statistic. Angajaţii primăriilor spun că în acest document sunt trecute toate cauzele decesului. Tot ei îmi confirmă faptul că au completat cuvantul sepsis cand a fost cazul.

Funcţionar primărie: Acele cauze de deces noi le preluăm în buletinele statistice. Ia staţi, să mă uit pe unul....
Reporter: Vă rog....
Funcţionar primărie: Deci, există aşa: punctul a-cauza directă, punctul b-cauze antecetente, punctul c-starea morbidă iniţială şi cd-cea care le cauzează pe toate celelalte. Toate se completează în buletinul statistic.
Reporter: Aţi văzut vreun certificat care să conţină, la una din aceste cauze, cuvantul SEPSIS?
Funcţionar primărie: Bineînţeles că am văzut!
Reporter: Şi acest lucru a fost scris în buletinul statistic?
Funcţionar primărie: Da

În cele din urmă, buletinele statistice privind decesele sunt trimise de primării către Institutul Naţional de Statistică. Aici, la INS, datele privind decesul cauzat de infecţii dispar sau nu fac subiectul nici unei statistici.
În 24 iunie solicitam oficial Institutului Naţional de Statistică şi Ministerului Sănătăţii să îmi comunice unde găsesc statisticile cu pricina. Răspunsul venea prin intermediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, cel care îmi comunica un posibil răspuns. Citez: Exista o perioada de timp intre completarea certificatului de deces si confirmarea cauzei decesului, respectiv infectie nosocomială. Către INS se transmit buletinele statistice de deces care sunt completate de catre functionarii primariei si nu se mai revine asupra unei noi codificari in urma rezultatului privind cauza bolii. Am încheiat citatul.
Cu alte cuvinte, fie buletinele statistice trimise de primărie nu sunt luate complet în seamă de INS, astfel că informaţia privind infecţia se pierde, fie documentele privind confirmarea infecţiei nu mai ajung la INS niciodată.
Pe de altă parte, însă, într-o comunicare din 2 iulie, Institutul Naţional de Statistică îmi comunică faptul că nu se ocupă în nici un fel de problematica infecţiile nosocomiale, indicându-mi Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, cel de la care plecasem anterior.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor: Romania are 6% infecţii nosocomiale.
România: avem sub 2%

În ultimii 5 ani de zile, spitalele din România au raportat 78 de mii 964 de cazuri de infecţii nosocomiale, însă nimeni nu ştie, se pare, câte din cazuri au fost mortale. Aşa cum nimeni nu ştie, de fapt, adevăratul număr al infecţiilor nosocomiale din Romania.

Dr Şofariu: Raportarea este o problemă care îşi are originea atat în trecut cat şi în prezent. Înainte de 1989 era o problemă dacă în unităţile medicale existau infecţii asociate îngrijirilor medicale. Personalul respectiv era pur şi simplu ostracizat

În 2018, Romania a raportat 20 de mii 236 de cazuri de infecţii nosocomiale, adică sub 2% din numărul pacienţilor internaţi, un număr extrem de mic faţă de Germania, care raportează 6 procente.
Adevărul îl putem întrezări într-un studiu realizat în 2017 de Centru European de Prevenire şi Control al Bolilor. Studiul a fost realizat în 40 de spitale din România şi a inclus peste 11 mii de pacienţi. Faţă de datele oficiale din ţara noastră, studiul înaintează o cifră de 3 ori mai mare a cazurilor de infecţii nosocomiale, în speţă 6%. Este unul din puţinele documente care a forţat Romania să recunoască oficial sub-raportarea. Însă ea continuă.

Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300