Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

30 Iunie 2020
Vizualizari: 249
Comentează add

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu, lider al partidului Likud, afirmă că decizia anexării unor părţi din Cisiordania nu depinde de reprezentanții Formațiunii Albastru Alb.

Discuțiile oficiale privind anexarea unor porțiuni din Cisiordania

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: Captură Google Maps

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu, lider al partidului Likud, afirmă că decizia anexării unor părţi din Cisiordania nu depinde de reprezentanții Formațiunii Albastru Alb: Benny Gantz și Gabi Ashkenazi.

Premierul desemnat, Benny Gantz, a declarat că priorități naționale în acest moment sunt combaterea coronavirusului și reducerea șomajului, nu anexarea.

Dragoș Ciocîrlan explică din Ierusalim.

Reporter: Discuțiile oficiale privind anexarea unor porțiuni din Cisiordania ar urma să înceapă miercuri. Unii analiști cred că o să fie ceva simbolic în mare măsură. Ministrul apărării, Benny Gantz, care este și premier supleant, i-a spus emisarului special pentru negocieri internaționale al președintelui american, Avi Berkowitz, că nu vede 1 iulie ca pe o dată sfântă pentru dezbaterea oficială privind anexarea și această dată nu este bătută în cuie. Coronavirusul e o prioritatea națională în acest moment. Planul de pace al președintelui american, Donald Trump, reprezintă o oportunitate și ar trebui pus în aplicare în mod responsabil, afirmă Gantz.

Cea mai mare preocupare în acest moment este combaterea coronavirusului și readucerea oamenilor în activitatea economică, adică reducerea șomajului. Berkowitz a sosit săptămâna trecută și s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Benjamin Netanyahu. Vizita lui Berkowitz la Ierusalim intervine în urma consultărilor de la Casa Albă în chestiunea anexării. Ambasadorul american în Israel, David Friedman, s-a întâlnit la Washington cu echipa de pace şi secretarul de stat. Unii analişti comentează că sprijinul s-ar fi răcit, întrucât preşedintele american nu vrea să îi fie afectate şansele realegerii, câte mai sunt. După-amiază, la o reuniune a facţiunii Albastru Alb din Knesset, Benny Gantz a declarat: "împreună vom învinge coronavirusul şi vom face faţă impactului său economic şi medical. Ce nu este conectat la coronavirus va aştepta". Singura instituţie care poate face faţă alături de cabinetul de securitate şi Ministerul Sănătăţii e Ministerul Apărării, a mai spus Gantz.

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu, la o discuţie în partidul său Likud, a afirmat că problema nu depinde de Albastru Alb: "suntem în consultări cu o echipă americană aici, în Israel, și facem acest lucru în mod discret. Problema nu depinde de Albastru Alb. Ei nu sunt un factor nici aici, nici acolo", făcând aluzie la Washington. În ultimele zile, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit despre suveranitatea asupra așezărilor. Surse americane, citate de "Jerusalem Post", au indicat că în această săptămână Israelul nu va lua măsuri pentru a-şi extinde suveranitatea.

Avi Berkowitz, emisarul președintelui american pentru negocieri internaționale, ar urma să se întâlnească mâine cu ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi. Pentru Ashkenazi, Valea Iordanului are semnificație strategică printr-o prezență israeliană continuă acolo. El scoate în evidență caracteristica de pace a viziunii Trump mai mult decât suveranitatea pentru care insistă Netanyahu. Ministrul israelian de externe consideră că sunt necesare discuții cu Iordania, Egiptul și alte țări din regiune și trebuie încercată o coordonare cu palestinienii. Situația este complexă, iar reacțiile comunității internaționale sunt împotriva anexării. Oricum dacă premierul Benjamin Netanyahu cere votul în guvern sau în Knesset rămâne de văzut dacă are majoritate.


Etichete (ii)cisiordaniaanexareisrael

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live