Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

20 Decembrie 2016
Vizualizari: 522
Comentează add

Rusia şi Turcia, care susţin tabere diferite în conflictul din Siria, se declară azi hotărâte să contribuie decisiv la încheierea ostilităţilor.

Discuții ruso-turco-iraniene privind conflictul din Siria

alexandru-beleavski-moscova

  Alep. Foto: Arhivă

Rusia şi Turcia, care susţin tabere diferite în conflictul din Siria, se declară azi hotărâte să contribuie decisiv la încheierea ostilităţilor.

În cadrul unei întâlniri tripartite împreună cu Iranul, liderii de la Moscova, Ankara şi Teheran şi-au arătat disponibilitatea de a participa şi garanta încheierea unui acord între guvernul sirian şi opoziţie, document negociat în prezent.

Dialogul pare să fi fost impulsionat de incidentul produs aseară, când ambasadorul rus în Turcia a fost ucis, iar ulterior preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdoğan s-au arătat decişi ca aceasta să nu afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

Pe aeroportul din Ankara au avut loc în această după-amiază ceremonia oficială şi serviciul religios în memoria ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, ucis ieri în capitala turcă, în urma unui atentat terorist.

Avionul cu trupul neînsufleţit al lui Andrei Karlov este aşteptat la Moscova în această seară.

Asasinatul a influenţat şi agenda convorbirilor bi şi trilaterale de astăzi din capitala rusă, între miniştrii de externe şi cei ai apărării din Rusia, Turcia şi Iran, consacrate situaţiei din Siria.

Şefii diplomaţiilor celor trei ţări au adoptat o declaraţie comună privind măsurile de reanimare a procesului politic şi încetarea conflictului sirian. Rusia, Turcia şi Iranul şi-au exprimat convingerea că nu există o soluţie militară a conflictului.

Declaraţia face apel la comunitatea internaţională să elimine obstacolele din calea aplicării deciziilor Consiliului de Securitate şi a Grupului Internaţional de Sprijin pentru Siria.

Cei trei miniştri au salutat eforturile comune întreprinse în estul oraşului Alep, ce permit evacuarea benevolă a civililor şi retragerea organizată a opoziţiei înarmate, angajându-se să asigure continuitatea şi finalizarea în condiţii de securitate a acestui proces. Documentul susţine importanţa extinderii regimului de încetare a focului, a accesului liber al ajutoarelor umanitare şi a deplasării libere a civililor pe teritoriul Siriei.


Etichete RusiaTurciaIranconflictul din Siria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live