Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

20 Martie 2019
Vizualizari: 297
Comentează add

Discuţii privind Brexit

amalia-bojescu

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, estimează că la summitul european de săptămâna aceasta nu se va lua nicio decizie în privinţa Brexit-ului şi că va fi nevoie de o nouă reuniune săptămâna viitoare.

Juncker a declarat unui post de radio german că nu ştie ca o scrisoare prin care premierul britanic ar cere amânarea Brexit-ului să fi sosit la Bruxelles, dar a exclus orice alte negocieri, renegocieri sau garanţii suplimentare pe marginea acordului de separare, respins în două rânduri de parlamentul britanic.

Cu 10 zile înainte de data fixată pentru ieşirea Marii Britanii din Uniune, miniştrii de externe comunitari au aprobat ieri un set de măsuri care să asigure continuitatea relaţiilor cu Regatul Unit în cazul unui Brexit fără acord. În acelasi timp, i s-a cerut Londrei să îşi clarifice intenţiile, după cum transmite corespondenta RRA, la Bruxelles, Amalia Bojescu:

Reporter: Liderii europeni aşteaptă în continuare din partea Londrei solicitări clare şi precise în legătură cu ceea ce vrea să facă mai departe în procesul Brexit. Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, spunea dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale că cele 27 de state rămân unite şi susţin acordul de retragere deja negociat, considerat singurul şi cel mai bun posibil.

George Ciamba: Cele 27 de state membre sunt, ca de obicei, deschise să asculte propunerile Marii Britanii, dar, în acelaşi timp, aşteaptă precizări clare din partea Londrei.

Reporter: "Aşteptăm un punct de vedere în legătură cu ce are de gând Marea Britanie  să facă mai departe", mai spunea ministrul George Ciamba. Declaraţia ministrului român a fost întărită de cea a negociatorului-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, care spunea că Uniunea şi-ar dori o ieşire ordonată a Marii Britanii din spaţiul comunitar, iar în acest sens acordul negociat este singurul posibil şi în interesul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Michel Barnier: Repet, dacă Regatul Unit doreşte o ieşire ordonată, atunci acest acord este singurul posibil şi nu va fi negociat. Dacă documentul nu este ratificat, apar incertitudini atât pentru statele membre, cât şi pentru Marea Britanie.

Reporter: "Pentru a le depăşi este nevoie de o alegere din partea Londrei şi de decizii clare", a completat oficialul european.


Etichete Preşedinţia României la Consiliul Uniunii EuropeneJean-Claude JunckerGeorge CiambaMichel Barnierbrexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live