Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

9 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1722
Comentează add

Guvernul britanic a purtat negocieri cu toate ţările membre ale Commonwealth-ului, pentru a schimba legea succesiunii la tron, veche de sute de ani.

Discuţii pe tema succesiunii la tron în Marea Britanie

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Prinţul Charles al Marii Britanii. Foto Reuters.

Prinţul Charles al Marii Britanii, care va deveni bunic, în această vară, după naşterea copilului Prinţului William şi a soţiei sale, Kate, a declarat, într-un interviu televizat, că este mai hotărât ca niciodată să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru bunăstarea generaţiilor viitoare şi, după ce şi-a exprimat dorinţa de a nu lăsa moştenire o lume din ce în ce mai disfuncţională descendentului său, care va fi al treilea, în ordinea succesiunii, acum se preocupă de problema accederii la tron.

Surse apropiate Prinţului Charles au declarat, în presa din Marea Britanie, că acesta este îngrijorat în legătură cu posibilele efecte pe care le-ar putea avea modificarea legii succesiunii la tron.

Guvernul britanic a purtat negocieri cu toate ţările membre ale Commonwealth-ului, pentru a schimba legea, veche de sute de ani.

Aceasta prevede că tronul poate fi moştenit doar pe linie masculină şi că o persoană de sex feminin poate accede pe tron, doar dacă nu are niciun frate.

Guvernanţii au dorit astfel să ofere primului copil al Prinţului William şi al Ducesei de Cambridge, care urmează să se nască vara viitoare, şansa de a deveni moştenitor direct al tronului, indiferent de sexul său.

Lege veche de o sută de ani

De asemenea, politicienii de la Londra au considerat că o altă prevedere învechită a legii este cea care interzice membrilor familiei regale să se căsătorească cu persoane de religie romano-catolică.

Din câte se pare, însă, Prinţul Charles a ridicat semne de întrebare în această privinţă, el invocând posibilitatea ca nepoţii săi să se căsătorească cu romano-catolici, caz în care copiii acestora s-ar naşte în această religie, potrivit legilor canonice.

Cum monarhul este şi guvernator suprem al Bisericii Anglicane, este imposibil ca o persoană de religie catolică să urce pe tron.

Prinţul Charles ar fi fost informat că această situaţie ar putea fi evitată prin negocieri cu Vaticanul, însă el ar fi descris această opţiune ca fiind nesatisfăcătoare. La fel consideră şi mai mulţi episcopi anglicani care, în trecut, au ameninţat că vor încerca să blocheze iniţiativa guvernului de a modifica legea succesiunii.

Dacă moştenitorul tronului va fi născut în religia catolică, nu va putea deveni şi guvernator suprem al Bisericii Anglicane, caz în care situaţia este mai complicată, decât pare la prima vedere - a declarat episcopul de Leicester, Tim Stevens.

În ceea ce priveşte modificarea legii, astfel încât primul copil să devină moştenitor, indiferent de sexul său, Prinţul Charles s-ar fi declarat de acord cu menţiunea că o astfel de schimbare ar trebui să se bucure şi de sprijinul popular.

De asemenea, el a atras atenţia asupra posibilelor implicaţii pe care acest lucru le-ar putea avea, în privinţa transmiterii anumitor titluri care, în prezent, se moştenesc pe linie masculină.

Legea, deşi aprobată, în principiu, de toate statele din Commonwealth, trebuie să fie ratificată în parlamentele din aceste ţări, pentru a putea intra în vigoare.


Etichete Marea BritanietronPrinţul CharlesWilliamlegeCommonwealthmoştenitor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live