Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Discuții pe tema relansării economice după criză

Creșterea economică slabă și riscul deflației în zona euro s-au aflat în centrul discuţiilor deputaţilor din Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

Discuții pe tema relansării economice după criză
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Septembrie 2014, 13:46

Eurodeputaţii din Comisia pentru afaceri economice şi monetare au avut, joi, la Bruxelles, un schimb de opinii cu președintele Eurogrupului, pe tema relansării economice după criză.

Creșterea economică slabă și riscul deflației în zona euro s-au aflat în centrul discuţiilor deputaţilor din Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, care l-au avut ca invitat pe președintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem.

Eurogrupul este format din miniştrii de finanţe ai ţărilor în care circulă moneda unică europeană, organismul având un rol major în timpul crizei financiare şi economice din zona euro.

Audio: Discuții pe tema relansării economice după criză.

Preşedintele eurogrupului le-a prezentat, joi, euro-parlamentarilor, situaţia economică a zonei euro în acest moment: „Tensiunile geopolitice la nivel mondial, dar şi răspunsul Uniunii Europene la evenimentele din Ucraina au avut un cuvânt de spus în activitatea economică. Datele pe care le avem confirmă, din păcate, că relansarea în zona euro rămâne, în continuare, destul de fragilă şi neomogenă. Cred că ar trebui să începem să facem eforturi pentru ca agenda de creştere şi de reformă să fie relansată. Am reuşit să obţinem rezultate bune în ceea ce priveşte reducerea datoriilor publice şi private, creşterea competitivităţii, prin reforme structurale şi, în al treilea rând, recâştigarea încrederii în sectorul financiar.

"Astfel, ne aşteptăm ca finanţa europeană să vină în ajutorul economiei reale, prin relansarea investiţiilor, întrucât, în ultimii 10 ani, nivelul investiţiilor a scăzut dramatic în ţările din zona euro. Măsurile pe care le-a luat în anii de criză şi care au dat deja rezultate trebuie consolidate, pentru a nu pierde ce am obţinut deja. Acum am intrat într-o nouă fază, care necesită concentrare pe menţinerea creşterii şi susţinerea ei pe termen lung.”

Reuniunea de joi a fost o oportunitate pentru membrii comisiei pentru afaceri economice şi monetare de a discuta recomandările în domeniu, specifice pentru fiecare țară, adoptate de Consiliu European din luna iulie.

A fost prima întâlnire a preşedintelui Eurogrup cu această comisie parlamentară, care are o nouă componenţă, după alegerile din mai, pentru Parlamentul European.