Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

7 Februarie 2015
Vizualizari: 957
Comentează add

Misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, aflată la Bucureşti, pentru a treia evaluare a acordului preventiv pe care îl are cu România, are azi discuții la Ministerul Finanțelor.

Discuții la Ministerul Finanțelor cu reprezentanții FMI

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă.

După întâlnirile de ieri, cu reprezentanţii tuturor ministerelor, pentru astăzi, mai rămăseseră de reglat chestiuni privind finanţele şi energia, între care, cel mai important dosar este liberalizarea preţului gazelor - potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de media.

Aceleaşi surse au mai informat că FMI i-a cerut premierului să renunţe la programul "Prima maşină", solicitare cu care guvernul nu a fost de acord.

Alte cerinţe ale misiunii internaţionale ar mai viza renunţarea la ajutoarele de stat, reducerea arieratelor şi un management mai eficient al marilor companii de stat.

Din partea Uniunii Europene, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a primit o veste bună: o parte din banii rambursaţi de Comisia Europeană, în contul unor proiecte finanţate de la bugetul de stat, se vor întoarce la autorităţile locale pentru noi investiţii:

"Au fost primării care au făcut investiţii în zona de mediu, în zona de apă, alimentare cu apă, ape uzate şi alte astfel de lucrări. În momentul în care vom primi din partea Comisiei Europene o sumă ca şi rambursare din cheltuieli deja făcute, atunci o parte din aceşti bani să meargă înapoi către primării, pentru ca de aceşti bani comunităţile să aibă alte şi alte lucrări", a declarat Eugen Teodorovici.

Reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea evaluării, că membrii misiunii vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii ale economiei româneşti şi priorităţile în reformele economice.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro, din care autorităţile nu au accesat fonduri, până în prezent.

Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare. Vizita delegaţiei internaţionale se va încheia pe 10 februarie.


Etichete FMIguvernEugen TeodorovicifinanteCEBanca Mondialaministerul finantelorBucurestiRomania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live