Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

15 Noiembrie 2019
Vizualizari: 1334
Comentează add

Discuţii la MApN despre principalele probleme şi proiecte legate de Armata României.

Discuţii la MApN despre problemele şi proiectele Armatei României

radu-dobritoiu

Premierul Ludovic Orban a discutat cu ministrul apărării, Nicolae Ionel Ciucă, şi cu cel ale economiei, Virgil Daniel Popescu, despre principalele probleme şi proiecte legate de Armata României.  Au fost discutate: stadiul programului multianual de înzestrare, starea industriei de apărare, diurnele şi pensiile militare.
Radu Dobriţoiu a fost la conferinţa de presă:

Reporter: Pensiile, dar şi diurna militarilor români din teatrele de operaţii s-au numărat printre subiectele analizate astăzi de premierul Ludovic Orban cu ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă. Premierul susţine un proiect de lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calculul pensiilor de serviciu ale militarilor.

Ludovic Orban: În privinţa diurnelor militarilor români aflaţi în teatrele de operaţii, cu siguranţă ele vor creşte, urmează să stabilim împreună cu Ministerul Finanţelor cuantumul acestor diurne. Avem cele mai mici diurne dintre toate ţările participante la misiuni, ceea ce este de neacceptat. De asemenea, am înţeles că există un grup de lucru care funcţionează la nivelul Ministerului Apărării pentru a încerca să iniţieze un proiect de lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calculul pensiilor de serviciu ale militarilor în urma Ordonanţei 57.

Reporter: Pentru a utiliza în totalitate cele două procente destinate apărării au fost deblocate două miliarde de lei pentru sistemele Patriot, prin redistribuirea unor sume ce urmau să fie alocate în acest an pentru corvete şi baterii de coastă. Cu alte cuvinte, o gestionare eficientă a bugetului destinat apărării, spre deosebire de ultimii doi ani, când sau cheltuit doar 1,85% din cele două procente din PIB destinate apărării.

Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naţionale: Banii aceştia care merg la Patriot acum sunt bani care ne-au permis să asigurăm să backup-ul pentru ceea ce nu am reuşit să cheltuim prin derularea programelor planificate pentru anul 2019, adică corvetele şi bateriile de coastă. Ca să nu pierdem acei bani şi să nu punem presiune pe bugetul de anul viitor am dus banii aceştia în linia de finanţare a sistemelor Patriot pentru care există acord cadru. A fost vorba doar de o parte subsecventă a acordului şi am avut în felul acesta variantă de rezervă pentru asigurarea încadrării în bugetul de 2%.

Reporter: Premierul Ludovic Orban susţine îmbunătăţirea şi eficientizarea cadrului legal pentru offset, astfel încât toate proiectele majore de înzestrare pentru Armata României să aducă înapoi sume importante în industria naţională.
 


Etichete Ludovic Orban MApNministrul apararii Nicolae Ciucageneral Nicolae Ciucadiurne militaripensii militare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live