Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 Marţi, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

12 Iunie 2018
Vizualizari: 313
Comentează add

Recentele negocieri pentru pacificarea estului Ucrainei arată o evoluţie anevoiasă a procesului

Discuţii la Berlin, în cadrul Formatului Normandia

vlad-draghicescu-bonn

 

Discuţiile purtate la Berlin în cadrul Formatului Normandia, compus din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, au durat mai bine de patru ore. După o pauză de 16 luni, Kievul şi Moscova au reluat negocierile de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei, iniţiativă mediată de Berlin şi Paris.

Ministrul federal de externe, Heiko Maas, a ţinut să sublinieze că dialogul a fost unul foarte deschis, detaliat şi constructiv, ajungându-se chiar şi la câteva înţelegeri de principiu. Revigorarea tratativelor în acest format era mai mult decât necesară, dată fiind situaţia din estul Ucrainei, unde sunt încălcate sistematic atât acordul de încetare a focului, cât şi alte înţelegeri din Acordul de la Minsk, semnat în 2015, a spus şeful diplomaţiei germane. 

Heiko Maas: "Toate părţile s-au reangajat la o încetare durabilă a focului, la retragerea armamentului greu din regiune şi la eliminarea minelor antipersonal. S-a convenit, de asemenea, permiterea accesului misiunii de monitorizare a OSCE în Ucraina şi protejarea acesteia. După cum se ştie, punerea în aplicare a acestor înţelegeri a fost anevoioasă în trecut". 

Iniţiativa de încetare a focului ar trebui instituită în principal în zone cu infrastructură critică, cum ar fi regiunea din jurul staţiei de filtrare a apei din Doneţk - a spus domnul Maas.

Reuniunea s-a axat, de asemenea, şi pe ideea desfăşurării unei misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU în Donbas. Ucraina şi Rusia nu dezavuează iniţiativa, susţinută cu tărie de Germania şi Franţa. Este vorba nu despre dacă, ci despre cum se va desfăşura activitatea acestui organism ONU - a spus Maas, după discuţiile desfăşurate în vila Borsig din capitala germană. Deocamdată, nu este clar dacă aceste trupe ar trebui să fie prezente în toată regiunea sau numai de-a lungul frontului. Rusia consideră că ele ar trebui să fie un fel de forţă de protecţie pentru observatorii OSCE de pe front. Ucraina se gândeşte, mai degrabă, la prezenţă pe scară largă în toata zona de conflict a aşa-numitelor Căşti albastre.

Ucraina este, în primul rând, preocupată de controlul frontierei cu Rusia, suspectand că aici Moscova livrează arme separatiştilor.

Ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves le Drian, a spus, după întâlnire, că activitatea unei forţe de menţinere a păcii ar fi dificilă atâta vreme cât în estul Ucrainei nu există pace. Haiko Maas a afirmat, de asemenea, că există voinţă politică şi pentru continuarea schimburilor de prizonieri. Berlinul consideră, însă, că pentru autogestionarea anumitor teritorii din regiune şi pentru alegeri locale trebuie continuate consultările la nivel de experţi.

În evaluarea Germaniei, întâlnirea de la Berlin a fost un succes. Deşi nu a existat un consens cu privire la multe aspecte, cei patru miniştri de externe au convenit asupra unor puncte de plecare care să ducă la punerea în aplicare a Acordului de pace de la Minsk. "Scopul nostru este să impunem o respectare mult mai strictă a încetării focului decât pană acum" - a spus Haiko Maas - anunţând că întrevederea de la Berlin va fi urmată de o serie de întâlniri la diferite niveluri.


Etichete format NormandiaUcrainaDonbasHeiko MaasJean-Yves le DrianMinsk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live