Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

24 Iunie 2020
Vizualizari: 412
Comentează add

Discursul președintelui Vladimir Putin cu ocazia "Zilei Victoriei"

alexandru-beleavski

    Vladimir Putin - preşedintele Rusiei.        Foto: kremlin.ru/events/president.

Preşedintele Rusie, Vladimir Putin, a comemorat miercuri, 24 iunie, sacrificiul sovietic, în deschiderea paradei militare care a marcat, cu întărziere, 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

Putin a spus că ar fi imposibil de imaginat ce ar fi devenit lumea dacă Armata Roşie nu ar fi mers să o apere. Cu un discurs patriotic, dar mai curând conciliant, liderul de la Kremlin a făcut apel la unitate internaţională pentru confruntarea cu provocările actuale.

Manifestarea, amânată din 9 mai din cauza pandemiei de coronavirus, a avut loc în condiţii de securitate sanitară sporită, cu un număr redus de invitaţi. În mod tradiţional liderul rus a rostit un scurt discurs în care a adus omagiu veteranilor, câteva zeci au fost prezenţi în tribună, şi a elogiat sacrificiul popoarelor Uniunii Sovietice: 

"Vom ţine minte întotdeauna că nazismul a fost zdrobit de poporul sovietic, /de/ milioane de oameni de naţionalităţi diferite din toate republiciile Uniunii Sovietice. Aceştia - a spus liderul de la Kremlin - au eliberat de ocupanţi statele Europei, au pus capăt îngrozitoarei tragedii a Holocaustului, au salvat de nazism, de ideologia lui purtătoare de moarte, poporul Germaniei. Este imposibil chiar şi să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat cu lumea dacă în apărarea ei nu s-ar fi ridicat Armata Roşie", a spus Vladimir Putin.
 
Față de alţi ani, el însă nu a lansat critici la adresa ţărilor Occidentale, menţionând în schimb că Rusia nu va uita niciodată contribuţia aliaţilor la victorie, curajul militarilor din toate ţările coaliţiei antihitleriste şi eroismul tuturor celor care - a spus Putin - în ţările europene au luptat împotriva nazismului. 
 
Parada a început cu o parte istorică, după care au defilat contingente din ţările CSI, între care Republica Moldova, ca şi din China, India, Serbia şi Mongolia.
 
În tribună au fost prezenţi preşedinţii mai multor state CSI, inclusiv liderul moldovean Igor Dodon, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, Milorad Dodik, membru din partea sârbilor al Preşedinţei colective a Bosniei şi Herţegovinei, precum şi liderii republicilor nerecunoscute Abhazia şi Osetia de Sud.
 
Nu a participat însă niciun lider occidental, inclusiv cei care erau aşteptaţi la Moscova, pe 9 mai.

Etichete MoscovaRusiaZiua Victorieiparadăigor dodonvladimir putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live