Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

4 Iunie 2014
Vizualizari: 1150
Comentează add

Analistul politic Bartolomei Zdaniuk de la Universitatea din Varşovia afirmă că discursul susţinut de preşedintele Barack Obama în Polonia este o încercare de propagandă.

Discursul preşedintelui Obama,"un război de propagandă"

-cristina-grecu

Preşedintele american Barack Obama. Foto: captură Youtube

"Nu există schimbare fără riscuri, nu există progres fără riscuri, nu există libertate fără solidaritate", a declarat azi preşedintele american Barack Obama la ceremoniile de la Varşovia care au marcat 25 de ani de la căderea comunismului.

4 iunie 1989 este data la care au fost organizate primele alegeri libere parţiale- rezultat al negocierilor care aveau loc de cateva luni între puterea comunistă şi grupările din opoziţie, conduse de Lech Walensa. 

În discursul său, la care au asistat şefi de stat din mai multe ţări europene, printre care şi preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Barack Obama a dat exemplul Poloniei în lupta sa pentru libertate şi a subliniat încă o dată angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii săi europeni din NATO, după intervenţia Rusiei în Ucraina.

Analistul politic Bartolomei Zdaniuk de la Universitatea din Varşovia observă că discursul preşedintelui american se încadrează într-un război de propagandă, care este însă foarte departe de un conflict armat.

Bartolomei Zdaniuk: Observăm de câteva luni de zile, este tocmai un război de propagandă între Rusia şi restul lumii. Ce a spus astăzi preşedintele Obama? A prezentat lumii, fiindcă l-a ascultat întreaga lume, care este desfăşurarea poloneză a evenimentelor, a trecutului, fiindcă ce se întâmplă acum în Europa este şi un război în ceea ce priveşte interpretarea istoriei şi ce consecinţe politice, ce scopuri politice trebuie să căutăm în legătură cu trecutul nostru şi fiindcă Rusia are o anumită interpretare a istoriei, ea în acelaşi timp creează o astfel de doctrină, astfel încât ea devine liberatorul lumii.

Realizator: Credeţi că reînvie un război rece între Statele Unite şi Rusia şi cât de departe suntem de un conflict armat?

Bartolomei Zdaniuk: Foarte departe,. pentru că din 1945 încoace omul a intrat în posesia bombei nucleare, deci cred că niciun conflict armat, la o scară largă, nu are cum să se întâmple şi acest lucru nu se va întampla. Sigur, ce vor fi? Vor fi nişte ciocniri economice sau financiare. În ceea ce priveşte discursul de astăzi al preşedintelui Obama, putem spune că a fost tocmai un discurs, aş spune eu, foarte polonez, plin de romantism, plin de emoţie. A spus 'gata, mai departe nu mergem. Ce faceţi este foarte grav şi trebuie să ne întoarcem la o anumită stare în care cel mai important sunt nişte principii pe care le-am acceptat toţi.

Barack Obama a mai anunţat că propune congresului american sa aloce un miliard de euro pentru a amplasa noi forte americane, terestre, aeriene si navale, în Europa de Est.

AUDIO: Cristina Grecu l-a intrebat pe analistul politic Bartolomei Zdaniuk de la Universitatea de ştiinţe politice din Varşovia, care este semnificaţia acestui lucru.


Etichete Barack ObamaSUAPoloniaanalistBartolomei Zdaniuk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live