Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis la Congresul Naţional al PNL

Discurs susţinut de preşedintele României, Klaus Iohannis, la Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis la Congresul Naţional al PNL

08 August 2019, 19:43

Klaus Iohannis: Bine v-am găsit, dragi liberali! Mă bucur să mă aflu alături de voi, mai ales că astăzi sunteţi, prin votul românilor, cel mai important partid din România. Este o recunoaştere, dar şi o mare, mare răspundere. Ne revedem într-un moment critic pentru România, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume, pentru ca tot lanţul de erori grave care s-au produs în cazul cumplitei tragedii de la Caracal să nu se mai repete niciodată. Este esenţial să înţelegem de ce am ajuns aici, dar, mult mai important, ce avem de făcut pentru a reclădi România normală, pe care ne-o dorim cu toţii. Cazul Caracal, cu toate implicaţiile sale profunde, ne dezvăluie cât de grav este dezastrul provocat statului şi cetăţenilor săi de politica falimentară a partidului aflat în prezent la guvernare. Partidul Social Democrat a trădat votul oamenilor.

Niciodată nu s-a văzut asta mai bine decât acum: eşec economic, eşec legislativ, eşec în protejarea cetăţenilor, legi pentru infractori şi bani pentru clientelă, dispreţ pentru oameni şi asalt continuu asupra statului român. Acesta este bilanţul guvernărilor PSD din aceşti ani. PSD a promovat incompetenţa ca politică de stat şi mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public.

Viziunea pesedistă a unui stat al pilelor şi al complicităţilor de partid, în care doar o castă de privilegiaţi fac legea şi îşi împart funcţiile şi banii publici trebuie demolat. M-am luptat alături de voi, liberalii, şi de celelalte partide de opoziţie pentru a stopa acest proces sau măcar pentru a reduce efectele dramatice ale infestării instituţiilor statului cu virusul incompetenţei. A fost o luptă pe care am dus-o în toţi aceşti ani şi la nivel european, pentru a salva credibilitatea României şi a preveni prejudiciile imense care ar fi însemnat inclusiv bani mai puţini pentru ţara noastră. Prin acţiunile mele, ale voastre, ale opoziţiei parlamentare, dar mai ales prin mobilizarea cetăţenilor, am reuşit să păstrăm nealterat cursul pro-european, transatlantic şi democratic al României. Pe 26 mai, am primit cel mai important semnal din partea oamenilor, că ne susţin în efortul nostru de a bloca distrugerea României de către un partid nociv, care şi-a pierdut de mult sensul şi busola. A fost cel mai puternic vot pro democraţie care a marcat, la trei decenii de laRrevoluţia din 1989, maturizarea societăţii româneşti. Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar şi la adresa statului român în ansamblu să înceteze. Românii cinstiţi care muncesc şi plătesc taxe şi impozite aşteaptă ca statul să funcţioneze pentru ei, nu în favoarea unui grup care a pus stăpânire pe resurse şi pe decizie. Românii vor autostrăzi, vor servicii medicale performante, vor egalitate de şanse şi acces la educaţie de calitate.

Klaus Iohannis: ...vor egalitate de şanse şi acces la educaţie de calitate, vor să fie trataţi cu respect atunci când interacţionează cu instituţiile publice. Cetăţenii au spus clar şi fără echivoc ce îşi doresc. Acum statul şi politicienii trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor societăţii. Guvernările PSD au dus statul în punctul de a eşua şi de a deveni incapabil să mai garanteze drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi. Noi avem obligaţia să repunem statul în matca sa şi să redăm cetăţenilor încrederea că instituţiile sunt eficiente. Este ceea ce aşteaptă românii de la preşedintele lor şi de la Partidul Naţional Liberal, partidul care a câştigat ultima rundă de alegeri şi care, sunt convins, va câştiga toate alegerile.

Din păcate, nu există un buton magic care, o dată apăsat, ar reseta statul român. Această reaşezare este obligatorie, dar este un proces de durată, este un demers pe care vreau şi trebuie să îl facem împreună, iar alături de noi vor sta toate forţele politice care împărtăşesc aceleaşi valori. Nu va fi uşor, dar, dragii mei, nu uitaţi nicio clipă, cel mai important aliat pe care îl avem este cetăţeanul român! Vă propun ca parteneriatul preşedinte-Partidul Naţional Liberal să devină nucleul care va cataliza toate energiile, astfel încât România să devină un stat funcţional, cu instituţii eficiente în slujba cetăţeanului.

Eu vreau să facem România puternică! Şi ştiu că şi voi aveţi acelaşi obiectiv, al unei Românii care funcţionează! O ţară în care cetăţeanul este reperul suprem al bunei guvernări! România trebuie să însemne încredere şi respect între instituţii şi cetăţeni ca bază pentru iniţiative, decizii, legi durabile şi o economie sănătoasă! Trebuie să reclădim scara valorilor care susţine dezvoltarea oricărei societăţi! Reconfigurarea României nu poate fi imaginată fără promovarea asiduă a unui set de valori şi principii, din rândul cărora nu au cum să lipsească cinstea, încrederea, toleranţa, înţelepciunea, competenţa, buna cuviinţă ori creativitatea, iar poporul român are din plin aceste atribute, doar că adesea dramele, tragediile, disfuncţionalităţile sistemice scot la iveală ce-i mai urât şi tindem să credem că aspectele negative prevalează. Consecinţa directă este că oamenii îşi pierd speranţa: capitalul uman emigrează, iar societatea devine divizată, temătoare şi dominată masiv de neîncredere la toate nivelurile: în semeni, în instituţii, în politicieni, în viitor. Este una dintre provocările majore cu care ne confruntăm şi trebuie să ne luptăm împreună pentru a ridica nivelul de încredere al societăţii, fără de care dezvoltarea României este imposibilă! Aceasta este viziunea mea pentru România, dar o viziune are valoare atât timp cât ştim care este drumul pentru a o transforma în realitatea de zi cu zi a oamenilor. Cum facem, aşadar, România puternică şi funcţională?

Cum facem aşadar România puternică şi funcţională? Cum ajungem să trăim în sfârşit într-o ţară în care cetăţeanul se simte bine şi în siguranţă, aşa cum este normal? Ce avem de făcut noi, oamenii de stat, politicienii? Vă spun de la început, soluţiile presupun multă muncă şi multă tenacitate, dar ştiu că sunteţi deja căliţi şi obişnuiţi cu greul. Aţi dovedit, România poate deveni puternică şi funcţională cu două condiţii majore: prima, reconstrucţia statului român pe fundamente corecte, şi, a doua, o economie sănătoasă cu creştere durabilă, sustenabilă. Pentru succesul dezvoltării României, este obligatoriu să asigurăm un mediu public funcţional, orientat către cetăţean şi un mediu privat competitiv. Reconstrucţia statului român este o urgenţă. Sistemul bugetar nu mai poate fi tratat prioritar ca un refugiu pentru incompetenţi şi clienţi politici. Avem foarte mulţi profesionişti în sistemul de stat şi ei sunt cei care trebuie promovaţi, astfel încât să avem un corp public de elită, care să asigure marile servicii publice, educaţia, sănătatea protecţia şi securitatea cetăţenilor. Funcţia publică trebuie să îşi recapete demnitatea. Corectitudinea este principiul fundamental al României funcţionale.

Înseamnă în sens larg îndeplinirea cu responsabilitate a atribuţiilor, înseamnă că şefi în instituţiile publice ajung cei care chiar merită, nu cei care sunt obedienţi politic; înseamnă punerea interesului general mai presus de orice alt interes. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dincolo de valori şi principii, este nevoie de un audit foarte aplicat al fiecărei instituţii a statului român. Structurile învechite, care nu îşi mai au rostul nu mai au de ce să fie menţinute. Cei care se dovedesc că nu îşi fac treaba nu mai au de ce să rămână în sistemul de stat. Este atât de simplu! Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni liberali, oricât de eficient ar fi procesul de reformă instituţională, acesta nu va fi îndeajuns dacă nu va exista o profundă schimbare de mentalitate, iar aceasta nu se poate face fără educaţie. În acest domeniu, am lansat din decembrie anul trecut rezultatele proiectului "România educată", pe care l-am iniţiat tocmai pentru că învăţământul nu se poate reforma de pe o zi pe alta. prin modificări legislative, făcute pe picior şi fără a gândi implicaţiile pe termen lung. Văd "România educată" ca pe o parte esenţială a reconstrucţiei statului român şi a depăşirii etapei actuale de disfuncţionalitate cronică.

O altă componentă esenţială a dezvoltării României este mediul privat. Cât timp nu încurajăm iniţiativa privată şi investiţiile, nu putem vorbi cu adevărat de prosperitatea pe termen lung a românilor. Trebuie să încetăm să mai tratăm companiile private ca pe nişte duşmani ai ţării, aşa cum fac PSD şi ALDE, iar finanţele publice şi politicile economice vor trebuie îndreptate, altfel generaţiile următoare vor resimţi povara unei note de plată tot mai usturătoare, pe care guvernarea PSD-ALDE o rostogoleşte cu bună ştiinţă de la un an la altul. Mediul de afaceri din România trebuie eliberat de ghilotina impredictibilităţii de tipul Ordonanţa de Urgenţă 114.

Dincolo de toate acestea, pilonii societăţii româneşti sunt şi trebuie să rămână drepturile şi libertăţile individuale, democraţia şi statul de drept. Principiul că legea este egală pentru toţi reprezintă reperul care să ghideze reconstrucţia de care avem atât de multă nevoie. Pentru asta am luptat în acest mandat şi pentru asta voi lupta în continuare.
Totodată, direcţiile majore de politică externă, aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea rolului şi locului României în Uniunea Europeană şi în NATO, precum şi dezvoltarea celorlalte parteneriate strategice ale ţării vor fi continuate cu aceeaşi hotărâre. Războiul va fi câştigat atunci când România va fi condusă de o echipă care crede în democraţie proeuropeană, nu doar cu preşedinte, dar şi cu guvern şi majoritate parlamentară care să lucreze împreună să repare ce s-a stricat şi să reconstruiască speranţa într-un viitor mai bun pentru români. Statul român care funcţionează normal, cel pe care mi-l doresc şi pe care ştiu că şi-l doresc şi românii, este acel stat în care preşedintele îşi îndeplineşte atribuţiile, guvernul îşi face treaba şi parlamentul dă legi bune şi corecte pentru ţară, nu pentru şefii de partide şi clicile lor. Trebuie să începem vindecarea României de rănile adânci provocate de PSD şi ALDE în aceşti ani. Pentru asta, avem nevoie de unitate, de viziune de încredere unii în alţii, de speranţa că împreună putem să ducem România mai sus.

Avem nevoie să fim deschişi către români, către toţi românii din ţară şi din diasporă, care aşteaptă un semnal de la noi, un semnal că viitorul poate fi bun, că nu toţi politicienii sunt la fel, că există oameni pregătiţi, care pot să îi conducă onest, cu responsabilitate. Toate aceste propuneri şi principii despre care v-am vorbit reprezintă angajamentul şi parteneriatul meu cu românii, la care îmi doresc să se alăture toate forţele politice democratice, pro-occidentale şi capabile să înţeleagă că miza este una uriaşă, miza este chiar viitorul României.
Dragi liberali, dragi români, vă chem alături de mine să reconstruim România. Votul pe care sper că mi-l veţi da la alegerile prezidenţiale este un vot pentru această viziune, pe care o avem împreună pentru ţara noastră. Vreau să fiu foarte bine înţeles, acest vot va fi respectat. Nu voi desemna niciun guvern care nu îşi asumă ferm aceste deziderate. Mulţumesc! Vă asigur că voi construi o nouă majoritate în urma votului dat de oameni la alegerile parlamentare, fie că vor fi la termen sau anticipate, o majoritate care să aibă în prim-plan toate aceste priorităţi legate de normalizarea României, o majoritate care să fie pe pro-europeană şi să susţină lupta împotriva corupţiei. PSD a dovedit că este incapabil să facă toate aceste lucruri şi trebuie să plece! Îmi asum ca obiectiv naţional această viziune, a României funcţionale, a României normale şi îi voi aduce alături de mine pe toţi cei care o împărtăşesc, astfel încât să devină realitate. Acesta este proiectul întregii Românii, acesta este proiectul meu, acesta este proiectul unei întregi generaţii.

Transcriere RADOR

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat
Politică 15 Aprilie 2024, 08:07

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat

Proiectul de lege prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere.

Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat
Deputaţii din Germania vor fi nevoiți să călătorească pe distanțe scurte în compartimentul ieftin al avioanelor
Politică 14 Aprilie 2024, 17:38

Deputaţii din Germania vor fi nevoiți să călătorească pe distanțe scurte în compartimentul ieftin al avioanelor

Trecerea de la clasa business la clasa economy a deputaților, cu zboruri mai scurte de patru ore, ar putea înjumătăți...

Deputaţii din Germania vor fi nevoiți să călătorească pe distanțe scurte în compartimentul ieftin al avioanelor
România condamnă „în cei mai fermi termeni” atacul Iranului împotriva Israelului
Politică 14 Aprilie 2024, 10:14

România condamnă „în cei mai fermi termeni” atacul Iranului împotriva Israelului

România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Isrelului este mesajul președintelui Klaus Iohannis...

România condamnă „în cei mai fermi termeni” atacul Iranului împotriva Israelului
Incidentul de securitate cibernetică înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă, „cauzat de neglijenţă”
Politică 13 Aprilie 2024, 15:55

Incidentul de securitate cibernetică înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă, „cauzat de neglijenţă”

Luni vor fi luate măsurile corespunzătoare împotriva persoanelor care au dat dovadă de neglijenţă, a spus șeful instituției,...

Incidentul de securitate cibernetică înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă, „cauzat de neglijenţă”
România este „un partener de nădejde pentru Ucraina”
Politică 13 Aprilie 2024, 15:51

România este „un partener de nădejde pentru Ucraina”

Reprezentanţi ai ucrainenilor din aproape 70 de state s-au reunit la București în cadrul Congresului Mondial al Ucrainenilor.

România este „un partener de nădejde pentru Ucraina”
15 partide sau alianţe electorale şi 7 independenţi şi-au înregistrat candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Politică 11 Aprilie 2024, 19:27

15 partide sau alianţe electorale şi 7 independenţi şi-au înregistrat candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie

15 partide sau alianţe electorale şi şapte independenţi şi-au înregistrat candidaturile pentru alegerile europarlamentare din...

15 partide sau alianţe electorale şi 7 independenţi şi-au înregistrat candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie