Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

17 Septembrie 2020
Vizualizari: 288
Comentează add

Președinta Comisiei Europene a dat semnalul pentru accelerarea discuțiilor despre Uniunea Europeană a sănătății.

Discurs despre starea UE al preşedintei Comisiei Europene

carmen-gavrila

Ursula von der Leyen. Foto: Comisia Europeană

Trecerea la economia verde, digitalizarea și Europa socială sunt printre temele abordate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în primul său discurs despre starea Uniunii, pe care l-a ținut ieri în fața legislativului european.

Sănătatea a reprezentat, de asemenea, un subiect important, dat fiind că o mare parte a începutului de mandat al Comisiei Von der Leyen a fost marcat de pandemia de coronavirus.

Președinta Comisiei Europene a dat semnalul pentru accelerarea discuțiilor despre Uniunea Europeană a sănătății, care presupune trecerea de responsabilități de la nivel național la cel european, fapt contestat de unele state membre.

Legat de aspecte ale economiei sociale de piață, șefa executivului a anunțat că în curând Comisia va propune un nou cadru legal pentru stabilirea salariului minim european - fie prin negociere, fie prin decizie unică la nivel european. Ursula von der Leyen a menționat și publicarea luna aceasta a unui raport privind statul de drept în toate țările membre.

Ursula von der Leyen: Statul de drept îi protejează pe oameni de statul celor puternici, este garantul drepturilor și libertăților noastre de bază. De aceea, Comisia se va asigura că banii din bugetul comun și din instrumentul de relansare economică sunt protejați de orice formă de fraudă, corupție sau conflict de interese. Acest fapt nu e negociabil.

Ursula von der Leyen a mai anunțat și o viitoare strategie pentru zona Schengen, bazată pe libertatea pieţei interne, și a venit și cu multașteptatul anunț privind ținta de reducere cu 55% a emisiilor de gaze până în 2030.

Președinta Comisiei a insistat și pe digitalizare în toate domeniile şi a anunțat că anul viitor executivul va prezenta o propunere privind identitatea digitală unică, pe care fiecare european să o poată folosi oriunde în Uniune.

Ursula von der Leyen a făcut și un apel la trecerea la vot prin majoritate calificată atunci când statele membre decid în privința încălcării drepturilor omului, indiferent unde au loc acestea.


Etichete (ii)starea uediscurssanatatedigitalizareeconomieverde

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live