Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

9 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1773
Comentează add

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Directorul ISPRI, Dan Dungaciu, despre criza SUA - Iran Directorul ISPRI, Dan Dungaciu, despre criza SUA - Iran - Conține audio

radio-romania-actualitati

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Foto Arhivă.

AUDIO: Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Știre în curs de actualizare.

 TEXT:

Dan Dungaciu: Vocile exaltate şi atitudinile exaltate sunt greu de oprit prin declaraţii calme şi raţionale, ăsta un fapt, dar una peste alta asta s-a întâmplat, în faza aceasta suntem. Ideea unui război Iran-SUA, un război mondial, al treilea război mondial cum s-a spus, evident exagerat. Această idei cred că trebuie scoasă din portofoliul de dezbateri pentru că nu mai este viabilă. Asta nu înseamnă că al Teheran poate unii se gândesc că de fapt reacţia faţă de Statele Unite nu a fost suficient de dură şi în câteva luni, poate un an, pregătesc un atac care să fie la nivelul atitudinii pe care Washington a avut-o faţă de cel mai iubit general din Iran, dar asta este o discuţie pe care probabil o să avem dacă faptul se va întâmpla. În acest moment însă orice discuţie legată de o confruntare militară între cele două state cred că este lipsită de orice obiect. Comunitatea internaţională are acum pe agenda sigur multe teme legate de Orientul Mijlociu şi de Iran în sine. Chestiunea Washington - Teheran nu a fost clarificată, nici problema Orientului Mijlociu nu a clarificată, iar ce a spus domnul preşedinte american este exact asta. Trebuie să regândim Orientul Mijlociu printr-o mai mare implicare a trupelor NATO. Alminteri spus veniţi mai aproape de noi în Orientul Mijlociu sau poate să fie şi asta sugestia, înlocuiţi-ne pe noi în Orientul Miljociu că noi vrem să plecăm.  

Realizator: Da, foarte interesant ceea ce ne-aţi spus. Până la urmă ce implică această cerere a preşedintelui american, ne-o puteţi descifra mai exact? 

Dan Dungaciu: Prima sugestie pe care preşedintele american a făcută-o este că linia roşie e un Iran fără arma nucleară. E o linie roşie /peste/ care nu se poate trece. A trasmis un mesaj inclusiv europenilor, Germaniei, Franţei, Marii Britanii că acordul nuclear semnat de Administraţia Obama este greşit şi trebuie negociat un alt acord nuclear, iar în al treilea rând că europenii ar trebui să se oprească să mai ajute finanţarea Iranului dacă Iranul îşi cumpără rachetei cu care bombardează inclusiv baze americane, altminteri spus rachetele cu care au fost atacate cele două baze din Irak ar fi fost cumpărate de Iran din banii pe care i-a obţinut în urma acordului nuclear semnat cu Administraţia americană şi alte părţi europene. Deci a tarsmis această sugestie explicită şi nu în ultimul rând a vorbit despre NATO, solidaritatea NATO pe care o clamau mulţi dintre europeni, care trebuie să funcţioneze inclusiv în Orientul Miljociu. Alminteri spus NATO trebuie să se implice mai mult. Sigur că e o ambiguitate acolo ce înseamnă asta şi care e raportul între prezenţa americană şi prezenţa restul actorilor din NATO în Orientul Mijlociu. Asta cred că e o dezbatere care de abia urmează, dar Trump a trasmis un mesaj, e vorba de solidaritate NATO. Voi dacă tot invocaţi Articolul 5 şi vă temeţi că America nu o să vă apere, dacă veţi fi atacaţi de un terţ, voi   trebuie la rândul vostru să fiţi acum solidari, inclusiv cu Statele Unite, şi să ne ajutăm reciproc ca Orientul Mijlociu să arate un pic mai bine decât arată astăzi şi iertaţi-mă să o spun, astăzi, arată dezastruos. Gândiţi-vă la un singur fapt, după 16 ani de invazie americană în Irak, Statele Unite abia au reuşit să-şi apere Ambasada din Bagdad, ceea ce spune foarte multe despre ce s-a întâmplat şi ceea ce trebuie să se întâmple în continuare. 

Realizator: Şi am să le reamintesc şi eu ascultătorilor pe final de Matinal că România, evident, este parte din NATO. Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal". 

Dan Dungaciu: Mulţumesc şi eu şi sper ca această discuţie să se poarte în România, apropo de prezenţa noastră în NATO şi de eventuala prezenţă în Orientul Mijlociu, dar totul aşezat pe un proiect mai amplu, mai larg de viziune, de politică externă a României, pentru că lumea de astăzi nu mai poate fi gândită precum cea de ieri, nici măcar cu criteriile de acum cinci ani, ca să nu mai vorbesc de criteriile de acum zece ani. 

Realizator: Corect. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.


Etichete dan dungaciuispriapel matinalrraacademia romanasuairaniraknato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live