Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

15 Aprilie 2013
Vizualizari: 1123
Comentează add

Directiva cere statelor membre să asigure că se acordă asistenţă şi sprijin victimelor înainte de începerea procedurilor penale, pe parcursul acestora şi după încheierea lor.

Directiva UE privind combaterea traficului de persoane Directiva UE privind combaterea traficului de persoane - Conține audio

mihaela-mihai

EuranetPlus.

De luni intră în vigoare Directiva Uniunii Europene privind combaterea traficului de persoane.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, va prezenta, cu acest prilej, cele mai recente statistici ale persoanelor care cad victime acestui gen de trafic

Teodora are 35 de ani, este din România. Timp de mai mulţi ani a fost forţată să se prostitueze în Belgia de soacra sa.

"M-a obligat să mă prostituez, ameninţându-ma că-mi ia copilul. Lucram într-un bar. În fiecare vineri trebuia să trimit soacrei şi cumnatei mele 300 de euro", a spus Teodora.

A reuşit să scape şi a obţinut custodia fiului său.

Audio: Combaterea traficului de persoane.

Agnes, 22 de ani, din Coasta de Fildeş. Rămasă orfană la 18 ani a venit în Franţa pentru a studia.

În realitate a fost forţată să lucreze în casa unei doamne, după cum povesteşte, fără a avea un contract şi fără a fi plătită.

"Aveam grijă de copii, găteam, făceam curăţenie.Nu puteam să ies pentru că nu imi dădea voie. Nu aveam voie să vorbesc cu nimeni, nici cu vecinii", a spus Agnes.

În cele din urmă tot vecinii au ajutat-o să plece din acea casă.

Sunt doar două cazuri dintr-un număr tot mai mare de victime ale traficului de persoane dinspre și înspre Uniunea Europeană, în timp ce numărul traficanților care ajung în spatele gratiilor este din ce în ce mai mic.

Odată cu intrarea în vigoare a Directivei privind combaterea traficului de persoane, Comisia Europeană solicită statelor membre eforturi suplimentare pentru a frâna această tendință îngrijorătoare.

Traficul de persoane este considerat una dintre infracţiunile penale cele mai grave la nivel mondial.

Este o încălcare a drepturilor omului şi o formă modernă de sclavie. Directiva instituie norme minime comune privind definirea infracţiunilor în materie de trafic de persoane.

Sunt incriminate astfel recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, în vederea exploatării, fie că este vorba de prostituţie sau de muncă sau serviciu forţat.

Directiva cere statelor membre să asigure că se acordă asistenţă şi sprijin victimelor înainte de începerea procedurilor penale, pe parcursul acestora şi după încheierea lor.

Acest sprijin poate consta în principal în asigurarea unei cazări adecvate, a îngrijirilor medicale, inclusiv a asistenţei psihologice, precum şi a informaţiilor şi serviciilor de traducere dacă este necesar.

În calitate de victime deosebit de vulnerabile, copiii trebuie să beneficieze de măsuri suplimentare, cum ar fi asistenţa fizică şi psihosocială, accesul la sistemul de învăţământ şi, dacă este cazul, posibilitatea desemnării unui tutore sau a unui reprezentant.


Etichete Uniunea Europeanătrafic de persoaneCecilia Malmstromdirectivă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live