Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directiva privind sistemul de pensii la nivel UE, dezbătută în PE

La Bruxelles, s-a încheiat, miercuri, conferinţa anuală a "Pensions Europe" - platformă de dezbatere şi analiză a sistemului de pensii din Uniunea Europeană.

Articol de Laurenţiu Văduva, 25 Iunie 2015, 09:55

"Pensions Europe" reuneşte experţi, consultanţi oficiali europeni, companii şi investitori în domeniu şi organizează sesiuni şi consultări publice din care să rezulte cele mai bune reglementări necesare finanţării şi bunei funcţionări a sistemelor de pensii la nivelul statelor membre.

Comisia Europeană a pus fondurile de pensii şi investitorii de pe termen lung în domeniu în centrul planurilor de creare a uniunii pieţelor de capital, concept prioritar, introdus de actualul Executiv comunitar.

O nouă directivă privind sistemele de pensii la nivelul Uniunii este dezbătută în Parlamentul European.

La Frankfurt, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) militează pentru crearea unui regim de pensii pan-european şi pentru supunerea fondurilor de pensii aşa-numitelor "teste de stres".

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Nu în ultimul rând, la nivelul pieţelor financiare, riscurile politice şi menţinerea unor rate mici ale dobânzii constituie provocări uriaşe pentru strategiile de investiţii.

Intitulată "Pensiile şi noul start pentru Europa" - conferinţa, încheiată astăzi, a abordat, timp de două zile, teme precum, "Care este strategia de investiţii cea mai potrivită pentru fondurile de pensii într-o lume volatilă şi în condiţiile unor dobânzi foarte mici?", "Ce riscuri pot apărea şi cum pot fi gestionate aceste fonduri pe termen lung în condiţiile incertitudinilor politice şi economice şi Europa?", "Cât de atractive mai sunt astăzi fondurile de pensii pentru investitori?"

În deschiderea evenimentului, comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Jonathan Hill, a arătat că nu se opune aplicării regulilor de insolvenţă şi în cazul fondurilor de pensii, în pofida campaniei duse de oficialii din domeniu împotriva acestei măsuri.

El a subliniat, că la nivelul uniunii pieţelor de capital, aceste fonduri ar putea fi una dintre cele mai mari surse de investiţii, în special în infrastructură. Jonathan Hill a mai arătat, că, în acest moment, 40% dintre muncitorii europeni nu au pensii ocupaţionale, fapt care aduce în discuţie dezvoltarea schemelor personale de pensii.

La 1 iulie, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) va lansa o consultaţie publică pe acest subiect, urmărind să publice şi un raport la începutul lui 2016.

Prezent la conferinţă, Brian Hayes, raportorul Parlamentului European pentru sistemele şi fondurile de pensii, a cerut revizuirea sistemelor de pensii "Cross Border", adică pentru muncitorii care lucrează în statele vecine, arătând că fondurile care ar fi alocate în aceste cazuri ar putea dezvolta semnificativ economiile locale.