Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directiva privind migraţia economică ar putea fi modificată

Comisia Europeană desfăşoară o consultare publică, parte a unui proces de elaboarare a unei noi politici comunitare referitoare la migraţia legală.

Directiva privind migraţia economică ar putea fi modificată

Articol de Costin Grigore, 19 August 2015, 10:54

Uniunea Europeană a constatat că nu mai este suficient de competititvă pe piaţa globală a forţei de muncă şi intenţionează să modifice directiva privind migraţia economică.

În acest scop Comisia Europeană desfăşoară o consultare publică, parte a unui proces de elaboarare a unei noi politici comunitare referitoare la migraţia legală.

Forța de muncă de înaltă calitate este în mod tradițional unul dintre activele cheie ale Uniunii Europene.

Şi în condiţiile unei economii tot mai globalizate este crucial pentru Europa să-și păstreze acest avantaj.

Iată de ce o nouă politică privind migrația legală a devenit una dintre priorităţi la Bruxelles.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Ar trebui să ajute Uniunea să contracareze deficitul de competențe și să facă din Europa o destinație mai atractivă pentru muncitorii înalt calificaţi și pentru antreprenorii care doresc să investească pe continent.

Unul dintre instrumente, directiva denumită Cartea Albastră, inspirată din „cartea verde americană” a fost adoptată în 2009 şi pentru a atrage „creiere" în statele Uniunii.

A introdus o procedură unică prin care oamenii pot solicita să trăiască şi să muncească în spaţiul UE. Acest sistem îi vizează mai ales pe migranţii ce au calificări superioare, dobândite în învățământul superior sau professional.

În plus reţeaua EURES, portalul Uniunii Europene pentru mobilitatea forţei de muncă, oferă zilnic sute sau mii de locuri de muncă. Pune la dispoziţie şi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare sau plasare a forţei de muncă

Însă la ultima evaluare Comisia a identificat mai multe probleme care pot reduce eficacitatea Cărţii Albastre, şi pot face din Uniune o destinaţie mai puţin atractivă pentru cei talentaţi.

Sunt aspecte legate de cat de uşor şi rapid sunt recunoscute calificările migranţilor, de modul în care angajatorii pot pot găsi muncitorii de care au nevoie sau cum pot afla cetăţenii extracomunitari despre locurile de muncă.

Sunt întrebări la care putem să răspundem şi noi, încă două zile, în cadrul consultării publice desfăşurate de Comisia europeană.

Trebuie completat un formular on-line pe site-ul ec. Europa.eu. Sunt aşteptate şi opiniile organizaţiilor patronale sau sindicale.

Imigraţia reprezintă atât o oportunitate, cât şi o provocare pentru Europa, întrucât populaţia îmbătrâneşte, iar rata natalităţii este în scădere.