Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directivă pentru simplificarea sistemului vamal al UE

Noul Cod vamal trebuie să intre în vigoare de la 1 mai 2016, iar actul normativ adoptat marți detaliază noile reglementări şi ar urma să încurajeze comerţul transfrontalier.

Articol de Costin Grigore, 29 Iulie 2015, 09:42

Comisia Europeană a adoptat marți o directivă ce va simplifica sistemul vamal al Uniunii şi ar urma să încurajeze comerţul transfrontalier.

Documentul arată cum vor fi puse în practică prevederi din noul Cod Vamal ce va intra în vigoare anul viitor.

În fiecare minut în UE sunt importate sau exportate peste 4.200 de tone de mărfuri a căror valoare depăşeşte şase miliarde de euro şi tot în fiecare minut sunt prelucrate peste 530 de declaraţii vamale.

Cu astfel de cifre UE este cel mai mare bloc comercial mondial, cu operaţiuni vamale ce acoperă peste 16% din comerţul global şi pe măsură ce comerţul se intensifică o varietate tot mai mare de mărfuri sunt puse în circulaţie, aşa că UE s-a pregătit intens pentru a gestiona comerţul în secolul XXI.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Timp de mai mulţi ani Comisia a analizat din toate unghiurile felul în care poate face o revizuire majoră a reglementărilor vamale, a consultat pe larg statele membre şi grupurile de afaceri.

Aşa s-a născut noul Cod vamal ce trebuie să intre în vigoare de la 1 mai 2016, iar actul normativ adoptat marți detaliază noile reglementări şi ar urma să încurajeze comerţul transfrontalier şi să aducă creştere economică.

De exemplu, una dintre prevederi simplifică regimul vamal pentru produsele din afara Uniunii, care apoi sunt procesate sau modificate de companii din statele membre.

Astfel firmele nu vor mai plăti taxe de import pentru aceste mărfuri, tocmai pentru a fi încurajate să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă.

O altă reglementare ar urma să fie un instrument de bază în lupta împotriva comerţului cu bunuri ilicite sau contrafăcute.

În fiecare minut agenţii vamali de pe tot teritoriul Uniunii confiscă aroape 220 de astfel de produse falsificate.

Comisarul pentru afaceri economice, financiare şi vamale, Pierre Moscovici, afirma că un sistem vamal modern este necesar nu numai pentru că aduce creştere economică, ci şi pentru că joacă un rol vital în apărarea siguranţei şi securităţii europenilor, pentru că nu numai mărfurile de lux din lumea modei sunt falsificate.

Serviciile vamale confiscă regulat produse de uz comun care ar putea prezenta un risc pentru sănătate, aticole de îngrijire a corpului, jucării sau dispozitive electrice, însă cel mai mare pericol îl reprezintă medicamentele contrafăcute.

În 2013 acestea au reprezentat aproape un sfert din cele peste 36 de milioane de articole reţinute de vameşi.