Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dinamo şi Rapid îşi dispută Cupa României

La doar câteva zile de finala Europa League disputată la Bucureşti, stadionul Naţional Arena este pregătit pentru o finală 100% românească. Meciul va fi transmis de la ora 21 de România Actualităţi.

Dinamo şi Rapid îşi dispută Cupa României
Foto: Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 23 Mai 2012, 09:20

Echipele Rapid şi Dinamo Bucureşti joacă miercuri seara ultimul act al Cupei României Timişoreana, ediţia 2011-2012, pe stadionul Naţional Arena.

Finalistele ediţiei actuale a Cupei României la fotbal, s-au mai întâlnit de două ori în ultimul act al competiţiei.

Fiecare echipă şi-a adjudecat o finală din acestea două, Dinamo câştigând în 1968, cu 3-1, după prelungiri, iar Rapid s-a impus în 2002, cu 2-1.

Cele două echipe au avut de parcurs patru runde până să ajungă în ultimul act al competiţiei.

Atât Dinamo cât şi Rapid au întâlnit în primele două meciuri echipe din Liga a II-a.

În şaisprezecimi Dinamo a jucat cu Luceafărul Oradea pe care a învins-o cu 1-0, iar în Optimi a întâlnit-o pe Gaz Metan Severin, învingând-o şi pe aceasta cu scorul de 5-0.

Ajunsă în Sferturile de finală, Dinamo a întâlnit echipa de Liga I Petrolul Ploieşti, câştigând partida cu 2-1.

În semifinale a urmat Gaz Metan Mediaş. După o victorie cu 1-0 acasă, Dinamo a pierdut meciul din deplasare cu scorul de 2-1, însă datorită golului marcat în deplasare, alb-roşii au izbutit să ajungă în finală.

De cealaltă parte, Rapid a întâlnit-o mai întâi pe Juventus Bucureşti, câştigând partida cu scorul de 4–1.

Mai departe, echipa a jucat cu CS Otopeni, de care a trecut cu scorul de 4-1.

În Sferturi, alb-vişinii au jucat cu Pandurii Târgu Jiu, câştigând meciul cu 2-0.

În faza semifinalelor, echipa a înregistrat un dublu succes contra FC Vaslui, 1-0 în deplasare, repsectiv 3-2 acasă.

Dinamo a câştigat ultima sa Cupă în 2005, 1-0 cu Farul, în timp ce Rapid a cucerit ultima Cupă în 2007, 2-0 cu Poli Timişoara.

Cele mai multe cupe ale României le deţine echipa din Ghenceam, Steaua Bucureşti, 21, în timp ce Rapid are 13 trofee, iar Dinamo are în vitrina sa 12 cupe.

Dinamo a pierdut 9 finale, fără a pune la socoteală ediţia din 1988, în timp ce Rapid a pierdut şase finale.

În campionat, ultimul meci direct ditre cele două echipe s-a încheiat la egalitate, 0-0.

Dinamoviştii sunt încrezători în câştigarea cupei

--fb1

Antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, Dario Bonetti, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este optimist în privinţa finalei Cupei României - Timişoreana şi crede că formaţia sa poate câştiga trofeul care îi lipseşte de câţiva ani.

"E un moment foarte important pentru noi şi suntem fericiţi că avem posibilitatea de a juca această finală pe un stadion fantastic.

"Va fi o partidă dificilă, dar ne-am pregătit bine şi cred că suntem în stare să câştigăm cupa care ne lipseşte de câţiva ani.

"Pentru asta jucătorii trebuie să fie foarte concentraţi. Ei sunt bine pregătiţi şi din acest punct de vedere mă declar optimist.

"Rapid, până la finalul campionatului, s-a comportat foarte bine, a terminat înaintea noastră.

"Suntem conştienţi că vom întâlni o echipă dificilă şi din acest punct de vedere consider că Rapidul ar fi favorită. Cu toate acestea cred că echipa mea are şanse să câştige această finală", a spus Dario Bonetti.

Tehnicianul italian a mai afirmat că s-a concentrat asupra Rapidului ca un grup şi nu ca individualităţi.

"La antrenament l-am pierdut pe Matei, va fi primul care va pleca în vacanţă după ce a avut un contact cu Torje.

"Ne-am concentrat asupra Rapidului ca un grup compact, ei au câteva individualităţi, dar forţa lor vine din unitate şi nu pot face diferenţe foarte mari asupra individualităţilor.

"Am avut linişte mereu la echipă. Toate discuţiile au fost pe lângă grupul nostru.

"Sunt conştient că Dinamo se poate bate de la egal la egal cu orice echipă, chiar dacă am terminat campionatul pe locul cinci", a mai precizat Dario Bonetti.

Întrebat dacă viitorul său la Dinamo depinde de rezultatul finalei, Dario Bonetti a spus că este "concentrat pe finală şi nu mă interesează nimic altceva".

Rapidiştii revinm în prim-planul fotbalulului românesc

--fb2

Antrenorul echipei Rapid Bucureşti, Răzvan Lucescu, a declarat, marţi, că prin calificarea în finala Cupei României - Timişoreana gruparea giuleşteană a revenit în prim-palnul fotbalului românesc după mult timp.

"Avem o stare de spirit excelentă pentru că suntem într-un an foarte bun.

"Revenim prin această finală în prim-planul fotbalulului românesc după mult timp.

"A existat şi o dezamăgire mare, dar de moment, pentru că nu a mai fost posibil să ne luptăm pentru campionat până la sfârşit.

"Pentru performanţă ai nevoie de continuitate. Important e că nu am clacat, asta arătă că am crescut şi avem o stare de spirit bună.

"Ne dorim să învingem, ar fi o victorie pentru Rapid şi o bază pentru un viitor succes.

"Prezenţa în cupele europene dă încredere întreg anturajului echipei. În confruntările cu primele cinci echipe din campionat Rapidul e pe primul loc, asta arată că avem forţă şi ne dă încredere.

"Sunt fericit că pot face parte dintr-o astfel de sărbătoare. Într-un astfel de meci se încununează munca de un an a unor echipe. Ambele formaţii au arătat că au meritat să ajungă aici", a declarat Răzvan Lucescu.

Referitor la faptul că antrenorul formaţiei Dinamo, Dario Bonetti, a afirmat că Rapid este favorită în finala Cupei României, Răzvan Lucescu a precizat că "e o finală şi la o finală se adună toate forţele care există într-un individ. Dinamo e o echipă puternică cu jucători cu experienţă deosebită.

"Noi avem forţa noastră, dar nu cred că există o favorită. Aş aprecia dacă această declaraţie ar fi o recunoaştere a forţei noastre, dar cred că vrea mai mult să pună presiune pe noi", a subliniat Răzvan Lucescu.

Răzvan Lucescu a comentat, astfel, informaţiile potrivit cărora acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, l-ar fi contactat pe antrenorul Pandurilor, Petre Grigoraş, pentru sezonul viitor.

Rui Duarte nu joacă în finala Cupei României

Comisia de Disciplină a LPF a decis, marţi, suspendarea pentru o etapă a fundaşului rapidist Rui Duarte, eliminat la meciul cu Oţelul Galaţi.

Astfel jucătorul portughez nu va putea evolua în finala Cupei României-Timişoreana cu Dinamo.

Conducerea FC Rapid, reprezentată la Comisie de acţionarul majoritar George Copos şi preşedintele Consiliului de Administraţie Ion Taban, a depus o adresă din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor în care aceasta susţinea că centralul Radu Petrescu a luat o decizie greşită când a acordat al doilea cartonaş galben lui Rui Duarte pentru simulare.

Cu toate acestea, membrii Comisiei nu au luat în considerare adresa CCA, hotărând suspendarea jucătorului cu o etapă şi penalitate financiară de 740 de lei.

Pe de altă parte fundaşul rapidist Marcos Antonio a spus că finala Cupei României este cel mai important meci din viaţa sa.

"Este cel mai important meci din viaţa mea şi sperăm ca noi să fim învingători. Nu există favorită şi cred că echipa mai concentrată va câştiga trofeul.

"Nu ne temem de nimeni, îi cunoaştem pe jucătorii de la Dinamo din campionat", a afirmatMarcos Antonio.

Finala va fi arbitrată de un italian

Finala Cupei României - Timişoreana, programată, miercuri, de la ora 21.00, pe Arena Naţională, între formaţiile Dinamo şi Rapid, va fi arbitrată de o brigadă din Italia, condusă la centru de Daniele Orsato.

În vârstă de 36 de ani, Orsato este arbitru FIFA din 2010.

În sezonul 2011-2012 a arbitrat 22 de partide, dintre care 17 în Serie A, trei în Liga Europa, una în Cupa Italiei şi un meci amical internaţional.

La începutul lunii mai, Ion Crăciunescu îl delegase pe centralul Alexandru Tudor la finala Cupei României - Timişoreana.

La Comitetul Executiv al FRF din 14 mai s-a luat decizia ca finala Cupei României să fie arbitrată de o brigadă din străinătate.

Peste 500 de jandarmi la finala Cupei României

Finala Cupei României-Timişoreana, dintre Rapid şi Dinamo, este considerată a fi un meci cu grad ridicat de risc, astfel că ordinea publică va fi asigurată de 500 de jandarmi.

Pentru a se evita disconfortul creat de aglomeraţia ce s-ar putea produce la intrarea în arena sportivă, Jandarmeria recomandă spectatorilor să vină la stadion începând cu ora deschiderii porţilor de acces, 18.30.

Casa de bilete situată pe Bulevardul Basarabia va rămâne deschisă, în ziua meciului, până la ora 18.00.

Controlul corporal al publicului la intrarea în stadion, accesul publicului prin turnicheţi, paza vestiarelor şi protecţia arbitrilor, îndrumarea şi supravegherea publicului în stadion se realizează cu agenţi ai societăţii de pază şi protecţie contractată de organizator.

Finala Cupei României - Timişoreana este programată miercuri, de la ora 21.00, pe Arena Naţională şi este transmisă în direct de Pro TV.

Metrorex a anunţat că garniturile de metrou vor circula, miercuri, până la ora 24.00, pentru preluarea suporterilor care participă la finala Cupei României, disputată pe Arena Naţională.

De asemenea compania de transport a precizat că în funcţie de ora la care se va termina meciul, programul ar putea fi prelungit.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
Sport 26 Aprilie 2024, 18:07

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi

Ebru Bolat va reprezenta România în competiţia olimpică de sailing, care va aveaa loc la Marsilia.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Sport 26 Aprilie 2024, 09:50

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike

Campionatele Europene de ciclism mountainbike se vor desfășura în complexul sportiv de la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12...

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA
EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
Sport 24 Aprilie 2024, 18:22

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final

Olimpiu Moruțan a jucat în 15 partide pentru România și a marcat un gol

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Sport 24 Aprilie 2024, 08:42

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare

Echipa feminină de baschet CSM Constanța a dominat acest sezon intern, atât în campionat, cât și în Cupă.

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare