Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

29 Decembrie 2017
Vizualizari: 2330
Comentează add

De anul viitor maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă mai des inspecţia tehnică periodică.

Din 2018, noi reglementări privind ITP-ul

catalin-purcaru

De anul viitor maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă mai des inspecţia tehnică periodică, în timp ce pentru autovehiculele noi intervalul de prezentare la staţiile ITP va fi de 3 ani.

Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană.

Potrivit noilor reglementări, de la 1 ianuarie, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, inspecţia tehnică periodică va fi obligatorie anual, nu o dată la doi ani, cum este în prezent.

Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului.

Dacă se constată însă defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile.

Pentru maşinile mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii.

În cazul autoturismelor din import care se prezintă anul viitor la RAR pentru eliberarea cărţii de identitate se vor aplica noile reglementări.

De asemenea, se va elibera şi un document care atestă rulajul maşinii, spune George Dincă, directorul general al RAR.

George Dincă: "Certificatul de inspecţie tehnică va cuprinde informaţii referitoare la numărul de kilometri la bord la momentul efectuării ITP-ului, iar la următorul ITP acest certificat va trebui să fie prezentat oricărui inspector de la orice staţie de inspecţie tehnică unde va merge să îşi facă ITP. La o vânzare acest certificat trebuie solicitat de către cumpărător".

Reporter: Directorul RAR precizează că noile reglementări pentru inspecţia tehnică periodică respectă o directivă europeană şi vor aduce o mai bună monitorizare tehnică a parcului auto naţional.


Etichete Noi reglementăriinspecţia tehnică periodică a autovehiculeloritp12 luni2 anivechimeCertificatul de inspecţie tehnicărar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live