Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

21 Septembrie 2016
Vizualizari: 34149
Comentează add

Atunci când au o problemă de sănătate, localnicii străbat între 3 şi 20 de km pentru o reţetă sau un consult.

Dimăcheni: viața într-o comună fără medic de familie Dimăcheni: viața într-o comună fără medic de familie  - Conține audio

gina-poenaru-botosani

Foto: Gina Poenaru

Dimăcheni este singura comună din judeţul Botoşani fără medic de familie. A fost înfiinţată în 2003 şi are mai puţin de 1.500 de locuitori.  Atunci când au o problemă de sănătate, localnicii străbat între 3 şi 20 de km pentru o reţetă sau un consult pentru că s-au înscris la medici de familie din comunele învecinate.

„Dacă am o problemă urgentă sun asistentul, vine imediat”
„Este o doctoriţă de la Văculeşti, vine ea. Mai vine un asistent... are o tolbă de pastile, îţi dă tot ce vrei... Când am nevoie musai de medic, merg eu la Văculeşti... Până la Dorohoi sunt 13 km şi încă 8 până la Văculeşti... e departe, dar...”
“Eu sunt înscris la Corlăteni, unde să mă duc? Aici e mai aproape. Ducem lipsăde medic. Prima dată venea o dată pe săptămână, vinerea... acum nu o mai văd! Dacă ar veni un medic la Dimăcheni m-aş muta pe lista lui, mi-ar fi mai aproape, nu aş mai face 4 km ci numai 2 km”

Oamenii din Dimăcheni nu au avut niciodată medic de familie. Toți locuitorii sunt înscriși la medici de familie din Văculești, Dorohoi sau Corlăteni, cea mai apropiată localitate, la mai bine de trei kilometri distanță.  Primarul Stefan Cojocariu spune că situaţia nu a fost niciodată altfel.

„Această situaţie este dintotdeauna. Nu am avut niciodată medic titular, dar suplineşte doamna doctor Raisa Cotic, de la Văculeşti. Ar fi bine să fie un medic titular la Dimăcheni, dar este foarte greu, deş au mai încercat şi alţii de foarte multe ori. Oamenii sunt fideli medicilor la care s-au înscris şi care au toate datele despre ei, le-ar fi greu să se mute. Spaţiu pentru cabinet avem!” spune primarul Ştefan Cojocariu.

Serviciile medicale sunt asigurate de medicul de familie din localitatea vecină, Văculești. Două zile pe săptămână, câte două ore pe zi. Între timp, urgenţele minore sunt asigurate de asistentul comunitar şi de Cătălina Petrovici, o asistentă medicală care lucrează la rândul său pentru un medic de familie din altă comună, dar care locuieşte în Dimăcheni.

„În măsura în care pot să rezolv situaţia, o fac. Dar, în general, ei apelează la salvare sau apelează la medicul de familie. Asistenţa medicală primară o asigur în măsura în care îmi permit posibilităţile la domiciliu, că eu acolo locuiesc de 20 de ani. Ei vin acasă şi se plâng că îi doare aici, acolo... mă opresc pe drum, îi mai ajut cu sfaturi, cum se poate! ” spune Cătălina Petrovici, asistentă medicală în Corlăteni.

Cel mai apropiat cabinet medical este la Corlăteni, unde profesează medicul de familie Paul Şerban. Aici sunt înscrişi cei mai mulţi dintre locuitorii din Dimacheni.

„Pacienţii mă ştiu din 1998, vin, au rămas fideli, unii s-au mai transferat...  Pacientul este liber să îşi aleagă frurnizorul de servicii. Fiind aproape noi ne ducem, vedem pacienţii, asistenta locuieşte acolo. Până la urmă, chiar îîn cadrul comunei Corlăteni, distanţa până la Podeni, sat, este de 9 km. Ar trebui să avem medci la fiecare sat? Şanse ca această comună să aibă medic titular nu există, pentru că nu există condiţii materiale de platăp, nu există obiectiv! Natalitatea nu creşte, iar legislaţia nu se poate schimba! Oamneii trebuie să înţeleagă că separarea Dimăcheniului de Corlăteni şi transformarea sa în comună a fost făcută pe criterii politice şi nu au fost criterii obioective de gândire a situaţiei materiale a populaţiei existente” declară dr. Paul Şerban, care este şi vicepreşedinte al

Asociaţiei Medicilor de Familiei din mediul rural din România.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, Costel Lupaşcu, explică de ce s-a ajuns în această situaţie:

“Comuna Dimăcheni este o comună mică, are mai puţin de 1.500 de locuitori şi are relativ puţine persoane asigurate, adică 600. Asta înseamnă că un medic de familie care arîncerca să ăşi faă liste de asiguraţi nu reuşeşte să îşi facă numărul de 800 de asigura, care este optim pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări. Au mai fost câteva încercări dar medicii au renunţat pentru că au înscris puţini pacienţi”, declară Costel Lupaşcu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Asta deși în comuna există spațiu pentru cabinet medical.

De medici de familie e nevoie și în alte localități din județul Botoșani. În prezent există 2 posturi vacante în orașul Bucecea, un post în orașul Flămânzi, și câte un post în comunele Ungureni și Broscăuți. Medicii  tineri, mai ales, ocolesc satele.

„Este greu de dăcut teren...oamenii nu vin! După ce faci 6 ani de facultate şi încă 3 ani de rezidenţiat, toate în Centre Universitare...cui îi convină să vină la ţară? Eu am venit în 1998 că aşa era politica atunci, trebuia să te duci la ţară…puţini lasă condiţiile de oraş să vină la ţară!”
 


Etichete Dimăcheniviața într-o comună fără medic de familiereţetăconsultexclusiv radioreportajele rra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live