Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ştefan Daraban, Iaşi

28 Aprilie 2011
Vizualizari: 1328
Comentează add

…oaia sau albina? La această întrebare trebuie să răspundă consilierii locali pentru a stabili cum arată stema comunei.

Dilema de la Răuceşti, Neamţ... Dilema de la Răuceşti, Neamţ...  - Conține audio

stefan-daraban-iasi

Temă de dezbatere pe agenda Consiliului local. Cine să primeze şi cum anume să fie reprezentat pe stema comunei, pentru că, în fond, blazonul era în discuţie, efigia care să spună totul. Să reprezinte comuna şi preocupările oamenilor săi.

Păreri au fost multe. Dar… S-au luat în discuţie cele două fiinţe, ştiindu-se îndeletnicirile de tradiţie ale sătenilor.  Mii de oi în gospodăriiile oamenilor şi mii de familii de albine în stupinele locului. Mai erau şi livezile cu pomi fructiferi, de meri, care se cereau evdenţiate.

N-a fost uşor în luarea deciziei. A câştigat până la urmă albina, dar şi mărul, motivaţia fiind aceea că în ultimii ani, tot mai mulţi oameni au devenit crescători de albine. Se afirmă chiar că aproape la fiecare casă stupul cu albine îşi are locul lui. Şi… sa mai ales şi creanga de măr pentru efigia comunei, pentru ceea ce înseamnă livada ca tradiţie locală şi sursă de venit pentru săteni.

Legat de Răuceşti, rar mi-a fost dat să întâlnesc un primar mai implicat şi mai dispus să împărtăşescă din experienţa, el însuşi oferindu-se a fi exemplu pentru toţi. Are de toate pe lângă casă. Inclusiv stupul cu abine, şi nu unul, ci 300. Şi nu am spus totul…


Etichete RăuceștialbineapiculturăIași

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live