Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Diferenţe mari între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor

Într-o rezoluţie adoptată joi în plen, membrii Parlamentului European cer Comisiei să întocmească o nouă legislaţie care să asigure o remunerare egală.

Diferenţe mari între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor

Articol de Mihaela Mihai, 10 Octombrie 2015, 10:31

Există încă diferenţe mari între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor, atrag atenţia membrii Parlamentului European. Într-o rezoluţie adoptată ieri în plen, ei cer Comisiei să întocmească o nouă legislaţie care să asigure o remunerare egală.

Avem nevoie de legislaţie mai bună pe piaţa muncii din Uniunea Europeană, a declarat europarlamentarul slovac, Anna Záborská, înainte de adoptarea în plenul de la Strasbourg a unei rezoluţii care cere tratament egal pentru femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte veniturile salariale. Documentul a primit 344 voturi pentru, 156 împotrivă, în timp ce 68 de europarlamentari s-au abţinut.

Textul atrage atenţia că statele membre ale Uniunii Europene pun în aplicare într-o manieră lentă actualele prevederi legislative care garantează salarii egale pentru femei şi bărbaţi.

Audio: Europa la zi.

Potrivit datelor oficiului european de statistică, Eurostat, în 2013, în întreaga Uniune Europeană femeile au câștigat în medie cu 16,4 la sută mai puțin decât bărbații. Cele mai mici diferențe au fost constatate în Slovenia, Malta, Polonia, Italia, Croația, Luxemburg și România (sub 10 la sută), iar cele mai mari Estonia (aproape 30 la sută).

De vină pentru această situaţia ar fi o rată mai mare de angajare în rândul bărbaţilor, dar şi faptul că ocupațiile şi activităţile spre care se orientează bărbații sunt mai bine remunerate decât cele ale femeilor. În plus, femeile lucrează cu jumătate de normă într-o măsură mai mare decât bărbaţii, iar departamentele de resurse umane din organismele publice și private au în multe cazuri o atitudine reticentă faţă de concediile de maternitate.

Ţinând cont de aceste realităţi, membrii Parlamentului European propun un audit salarial obligatoriu pentru marile întreprinderi cotate la bursă şi sancţiuni pentru cazurile de neconformitate, care ar putea merge până la penalizarea financiară a angajatorilor care nu respectă principiul egalităţii de salariu.

Rezoluţia, care are un caracter non-legislativ, cere totodată stabilirea unor criterii obiective în evaluarea muncii, recomandă transparenţă în stabilirea drepturilor salariale, păstrarea unui echilibru între viaţa privată şi cea profesională şi acordarea de ajutor juridic pentru victimele discriminării. Nu în ultimul rând rezoluţia cere o participare mai mare a femeilor la procesul de luare a deciziilor.