Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dialogul între putere şi populaţie "are de suferit"

Interviu la Radio România Actualităţi cu preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.

Dialogul între putere şi populaţie "are de suferit"
Preşedintele PSD, Victor Ponta.

Articol de Alexandra Andon, 23 Decembrie 2010, 17:28

Realizator: Alexandra Andon - Bună ziua tuturor. Ediţie specială la Radio România Actualităţi. Invitat este preşedintele Partidului Social Democrat, domnul Victor Ponta. Bună ziua. Bine aţi venit.

Victor Ponta: Bună ziua.

Realizator: Domnule Victor Ponta, aţi părăsit, aţi plecat din sala de plen a parlamentului după gestul de protest pe care l-a făcut acel om, Adrian Sobaru, angajatul TVR, care s-a aruncat de la balconul parlamentului. De ce aţi plecat?

Victor Ponta: Cred că orice om normal are acest tip de reacţie, de şoc, în primul rând, când vezi un om disperat care, practic, îşi pune în pericol viaţa pentru a protesta. Am solicitat un singur lucru pe care cred că, repet, orice om obişnuit, nu trebuie să fii parlamentar sau politician, am spus nu putem continua în felul acesta, haideţi să vedem ce s-a întâmplat, haideţi să vedem de ce s-a intâmplat, haideţi să arătăm un pic de... până la urmă de sentiment faţă de drama unui om. Nu aveam cum să continuăm, de aceea am ieşit din sală. Recunosc, nu vreau să-i judec, dar nu îi înţeleg pe colegii de la putere care, practic, au putut să meargă mai departe ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Este şocant şi este cumplit pentru că, din păcate, sunt probabil milioane de oameni aflaţi în situaţia disperată a celui care a comis acest gest şi cred că acele milioane de oameni aşteaptă să vadă că disperarea lor şi gesturilor lor contează, nu că sunt trecute aşa, ca o simplă ştire, şi mergem mai departe ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Realizator: Dar cum aţi fi văzut dumneavoastră continuarea dezbaterilor? Când?

Victor Ponta: Nu trebuia să continue astăzi.

Realizator: În niciun fel azi?

Victor Ponta: Nu. Astăzi, încă o dată spun, eu cred că orice om obişnuit care se uită la televizor şi vede acele scene este şocat de ceea ce se întâmplă. În al doilea rând, oameni care au probleme, şi sunt o mulţime, nu spun că se pot rezolva toate problemele peste noapte, ar fi o minciună din partea mea, dar să dai dovadă de o anumită capacitate de a discuta cu aceşti oameni, de a le da o speranţă, de a le explica ceea ce se întâmplă, asta este absolut necesar şi vă spun cinstit şi direct, poate că sunt încă sub imperiul sentimentelor de acolo, nu aş fi putut în locul domnului Boc, de exemplu, să continui o discuţie despre o lege care, la rândul ei, va produce foarte multe drame şi foarte multe situaţii atât de dure. Cred că aş fi avut nevoie de o perioadă de timp în care să înţeleg ce se întâmplă şi să găsesc o soluţie mai bună.

Realizator: Consideraţi şi dumneavoastră, ca lider al PSD, că moţiunea de cenzură a fost respinsă în acest fel unic, niciun vot "pentru", niciun vor "împotrivă"?

Victor Ponta: Consider că nici nu mai are importanţă ce s-a întâmplat cu moţiunea de cenzură sau cu legea. Cred că aici deja este vorba despre semnul extrem al unei incapacităţi de dialog între cei care conduc ţara, între cei de la putere şi restul oamenilor care suferă aceste măsuri şi mi-ar plăcea să cred că guvernul a recepţionat acest semnal. Din păcate, continuând discuţiile am impresia că nu l-au recepţionat. Eu cred că astăzi tot ce mai rămăsese din legitimitatea şi moralitatea puterii, că vreau să vorbesc de puterea în ansamblu, a încetat prin acest gest extrem şi obligaţia tuturor, indiferent că sunt la putere, suntem la guvernare, suntem sau nu implicaţi în politică, este să înţelegem de ce au ajuns oamenii să comită asemenea gesturi. Dacă nu înţelegem sau dacă le tratăm aşa, ca pe nişte cazuri diverse, din păcate se vor repeta.

Realizator: Capitolul acesta, al Legii salarizării, este încheiat, merg legile la promulgare. Mai există vreo altă variantă de acţiune din punctul dumneavoastră de vedere?

Victor Ponta: Sigur, dar noi nu suntem într-o situaţie obişnuită. Avem contestaţia la Curtea Constituţională, avem dreptul preşedintelui de a retrimite legea. Eu sunt convins şi o să fac şi un apel la domnul preşedinte Traian Băsescu să nu promulge această lege, măcar ca un semn că a recepţionat mesajul transmis de un om disperat. Nu poţi să profiţi de tragedia unui om ca să treci aşa o lege, fără discuţii, şi fără să explici totuşi o lege care va afecta direct viaţa a 1.400.000 de bugetari şi indirect încă câteva milioane, familiile lor. Nu poţi să profiţi de tragedia unuia dintre ei ca să treci o lege de acest gen fără a discuta, fără a o explica şi mă aştept ca preşedintele Băsescu să fie mai receptiv la acest semnal extrem decât a fost premierul Boc şi cei din guvern.

Realizator: Domnule Victor Ponta, sunteţi liderul celui mai important partid din opoziţie. Rememorând anul 2010, care au fost după evaluarea dumneavoastră cele mai eficiente trei acţiuni ale opoziţiei?

Victor Ponta: În primul rând, am reuşit, prin contestaţia nostră la Curte şi prin acţiunile pe care le-am întreprins, să oprim tăierea cu 15% a pensiilor. La nivelul la care s-a ajuns acum cu preţurile, cu faptul că nu s-au mai actualizat, nu s-au mai mărit pensiile, încă o tăiere de 15% ar fi fost aproape imposibil de suportat de către pensionari. În al doilea rând, faptul că am reuşit să creăm un tip de opinie comună - şi sindicate, şi patronate, şi societate civilă până la urmă - prin care am sancţionat la nivel public şi la nivelul discursului, ceea ce era normal, nenumăratele legi pe care guvernul şi-a angajat răspunderea făra a le explica în niciun fel. Iar în al treilea rând, faptul că ceea ce a ţinut de noi, de opoziţie, pentru interesele externe ale ţării s-a făcut. În Parlamentul European, grupul socialist şi grupul liberal au votat de fiecare dată în favoarea României şi cand a fost vorba de scandalul comunităţii rome din Franţa, şi când a fost vorba de aderarea la Spaţiul Schengen. Dacă nu toate aceste acţiuni externe au avut succes, este eşecul personal al preşedintelui Traian Băsescu şi o lecţioe pentru noi, cei din opoziţie, cum trebuie să facem ca să fim totuşi serioşi, acceptaţi şi respectaţi pe plan european.

Realizator: Consideraţi că strategia pe care aţi adoptat-o anul acesta a fost corectă, eficientă?

Victor Ponta: Nu ştiu. Până la urmă, opoziţia este în opoziţie, are minoritate şi poate să facă foarte puţine lucruri. Niciodată în 20 de ani nu s-au schimbat ca anul acesta atât de multe reguli care totuşi au guvernat democraţia şi când era PSD la guvernare şi partidele de dreapta în opoziţie, şi când a fost PSD în opoziţie şi cei de dreapta la guvernare. S-au incălcat practic regulile pe care nu le încălcase nimeni până acum. Mă refer la un caz, din păcate tot din parlament, din acelaşi loc, acea fraudă evidentă la votul de la legea pensiilor coordonată de doamna preşedinte Anastase. Sau nu, cred, per total, indiferent de strategii ale puterii sau ale opoziţiei, că 2010 a fost un an în care ne-am întors cumva la 1989. Şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere social, şi din punct de vedere politic avem un deficit evident de funcţionare a instituţiilor statului, de democraţie şi din păcate, dacă continuăm în acest mod, ne vom duce mai jos de anul 1989.

Realizator: În anul 2011 veţi face o alianţă cu celelalte partide de opoziţie?

Victor Ponta: Intenţia noastră este în acest sens de a avea un tip de opoziţie unită, pentru că deja nu se mai pune problema - din păcate, eu mi-aş fi dorit să se pună problema - între stânga, PSD, şi dreapta, PNL şi ceilaţi care eventual sunt partide de dreapta. Acum, deja bătaia a ajuns... De asta spun, în 1989, când nu se mai vorbea cine este regalist, cine este republican sau cine este de stânga sau de dreapta, se punea problema de salvare a Romaniei dintr-o situaţie extrem, extrem, extrem de gravă din punct de vedere economic şi social. Intenţia noastră este de a acţiona în comun cu toţi cei care vor să se gândească nu doar până în 2012 sau 2014, ci ce anume facem cu România după 2012 şi după 2014, şi sunt optimist că vom reuşi. Dincolo de asta însă, vă spun direct, principala preocupare a mea şi a PSD este de a lucra mai mult, am lucrat şi în acest an, vom lucra şi în continuare şi a face cât mai pragmatic şi mai capabil de a fi pus în aplicare un program pentru un nou model economic şi social. Este clar că rănile din societatea românească sunt profunde şi cineva trebuie să le vindece şi să readucă un echilibru social care s-a pierdut şi care duce la gesturi extreme, aşa cum a fost greva foamei a profesoarei din Olt sau acest gest disperat de astăzi.

Realizator: Dar cum va arăta această alianţă ca să corespundă ea scopurilor dumneavoastră?

Victor Ponta: Scopul nostru v-am spus care este, să refacem...

Realizator: Cum va arăta această alianţă nu ne-aţi spus.

Victor Ponta: Pentru că nu pot să vă spun în acest moment decât care sunt intenţiile noastre, intenţiile şi scopurile, şi în funcţie de asta o să fim capabili să creăm şi o construcţie instituţională, dar scopul nostru este ca totuşi - şi nu vreau să fiu prea patetic, poate influenţat de ce s-a întâmplat astăzi... Sunt milioane de oameni în această ţară care au probleme la fel de mari de existenţă, de viitor, de speranţă pentru anii următori. Pentru noi, ăsta este scopul principal, de aceea suntem partidul de stânga în România şi trebuie să construim mecanismul economic şi social care să răspundă acestor probleme. Nimic nu este mai important decât asta.

Realizator: Din punctul dumneavoastră de vedere, important ar fi să şi ajungeţi să construiţi acest mecanism economic şi social.

Victor Ponta: Să-l punem în aplicare, eventual, spuneţi.

Realizator: Da.

Victor Ponta: Sigur.

Realizator: Şi atunci, pe ce cale?Cum vă propuneţi să acţionaţi şi în ce ritm?

Victor Ponta: Este foarte corectă întrebarea dumneavoastră. Calea, din punctul nostru de vedere, trebuie să rămână în continuare calea democratică. Nu cred în mişcări violente, nu cred în gesturi violente. Chiar dacă o putere deviază spre autoritarism, nu cred că trebuie răspunsul să fie de acelaşi fel, dar cred că avem obligaţia să ne întoarcem de fiecare dată spre oameni, spre alegeri, spre decizii care să meargă în sensul dorinţei sociale. Calendarul? În mod normal, la un calcul strict politic, poate că pentru PSD poate să fie bine să aşteptăm alegerile din 2012. Noi creştem în opoziţie, oamenii se îndreaptă către noi cu speranţe, însă nu ar fi corect faţă de români. Eu simt că nu poţi să-i mai laşi încă un an, încă doi în starea actuală şi cu măsurile care se iau astăzi împotriva tuturor românilor, fie că sunt profesori sau pensionari sau medici sau studenţi sau orice altceva, şi tot ceea ce ţine de noi vom face chiar începând de la începutul anului 2011.

Realizator: Fostul preşedinte Ion Iliescu spune că ideea unei alianţe a opoziţiei este o idee bună şi raţională. A explicat vreodată domnia sa în ce fel vede lucrurile, în ce fel vede această alianţă?

Victor Ponta: Nu şi nici nu trebuie să explice domnia sa. Faptul că este...

Realizator: În interiorul partidului.

Victor Ponta: Faptul că este de acord şi i se pare o idee bună este un semn de înţelepciune politică şi, slavă Domnului, domnul Iliescu, după atâţia ani de politică, are această înţelepciune. Este o datorie a lui Crin Antonescu şi a mea, ca lideri ai celor două partide, să venim cu soluţia concretă şi această soluţie să fie nu doar în interesul PSD şi al PNL, ci să fie în interesul oamenilor care îşi pun speranţa în PSD şi in PNL şi care, iată, vreo 90% dintre ei spun ca România merge într-o direcţie greşită. Chiar şi celor care nu votează PSD sau PNL, şi lor trebuie să le dăm răspunsuri la îngrijorările şi la temerile pe care le au astăzi.

Realizator: Vedeţi ca realizabile alegeri anticipate în 2011?

Victor Ponta: Dacă vom putea să ne întoarcem la oameni, o vom face, pentru că până la urmă orice idee are un lider politic, dacă nu este sprijinită şi de către populaţie, nu va putea produce efecte. Marea problemă a guvernului actual şi a preşedintelui Traian Băsescu este problema medicului care aplică un tratament unui bolnav şi bolnavul nu vrea să accepte acel tratament, nu are încredere în medic şi nu vrea să-l acepte. Nu poţi, împotriva oamenilor, mereu să spui că le faci bine şi ei nu vor. Evident că eu cred că alegerile - şi parlamentare, şi prezidenţiale - vor da mai multă legitimitate unei noi construcţii şi unei noi puteri politice. Nu depinde doar de noi sau de PNL ideea de a avea alegeri cât mai repede, dar cred că dorinţa oamenilor în acest sens ar fi şi atunci nu trebuie să o evităm.

Realizator: Bugetul pentru 2011 a fost votat cu destulă viteză în parlament şi cu împotrivirea opoziţiei. Ce îi reproşaţi?

Victor Ponta: Nu este bugetul României, este bugetul partidului de guvernământ. Noi ne-am uitat şi am demonstrat pe fiecare anexă, fiecare lucru în parte că de fapt banii pe care-i plătim cu toţii, toţi cetăţenii acestei ţări, se direcţionează prin acest buget în primul rând către ministerul doameni Elena Udrea. Nu am sau nu cred că este aici locul să aduc prea multe critici doamnei Udrea, dar niciodată în 20 de ani un singur om în România nu a avut în pixul domniei sale atătea miliarde de euro din banii noştri, ai tuturor. Eu nu cred că doamna Udrea are nici competenţă profesională, nici competenţă morală de a gestiona practic munca noastră, a tuturor, şi taxele şi impozitele pe care noi le plătim. În al doilea rând, acest buget trimite bani strict direcţionat către primari şi preşedinţi de consilii judeţene PD-L - domnul Flacă, domnul Flutur, toţi ceilalţi pe care-i ştim deja foarte bine, sigur că da, anumiţi bani şi pentru cei de la UDMR, pentru că susţinerea UDMR costă pentru puterea actuală - şi taie exact de acolo de unde o ţară, toate ţările din Europa se află într-un moment greu, dar exact de acolo de unde o ţară ar trebui să investească mai mult ca să iasă din criză: educaţie, sănătate, cercetare, partea de creare de locuri de muncă. Nu există în tot acest buget o singură prevedere de stimulare a întreprinderilor mici. Noi am încercat să ne batem pentru un sistem fiscal special, am încercat să ne batem pentru un sistem care să încurajeze să scadă CAS-urile, să încurajeze angajarea legală a forţei de muncă, nu la negru. Nimic de acest fel nu există. Repet, este un buget care nu este al României, este un buget al PD-L şi al doamnei Udrea şi din păcate reproşul pe care eu îl aduc liniştit şi aşezat este că şi preşedintele Traian Băsescu de ceva timp nu mai este preşedintele României, este doar preşedintele PD, al doamnei Anastase, al doamnei Ridzi, al doameni Udrea. Şi asta generează foarte multă enervare, disperare şi reproşuri din partea întregii societăţi.

Realizator: Aleşii locali care vin din rândurile opoziţiei, PSD, PNL, nu primesc fonduri de la buget?

Victor Ponta: Nu. Au fost lăsaţi cu datoriile de anul trecut şi nu vor primi în continuare. Şi aici este un mod greşit de gândire al puterii actuale. Nu-l sancţionezi pe primarul din Tărgu Jiu sau din Piteşti pentru că este PSD-ist, îi sancţionezi pe oameni. Ei, fiecare, reprezintă o comunitate de câteva sute de mii de oameni; sau judeţe care reprezintă de asemenea sute de mii, sau din Iaşi, sau din... Nu-i sancţionezi pe acei primari pentru că sunt de la PSD sau de la PNL, ci îi sancţionezi pe miile de oameni care aştepată de la primărie subvenţii pentru căldură, care aşteaptă investiţii pentru oraşul lor, drumuri şi aşa mai departe. Gândirea aceasta a guvernului actual, cine nu este cu mine este contra mea, este o gândire feudală aproape şi explică de ce România, în loc să se dezvolte în ultimii doi ani, de fapt a involuat, s-a îndreptat spre o societate latino-americană, spre o societate subdezvoltată.

Realizator: Cum credeţi că va arăta anul viitor în România din punct de vedere economic şi social?

Victor Ponta: Din păcate, foarte rău. Pentru că anul trecut, exact pe vremea aceasta, acelaşi prim-ministru, domnul Emil Boc, cu aceleaşi cuvinte, ştiţi că aţi dat şi dumneavoastră, a dat toată presa, folosind exact aceleaşi cuvinte, ne spunea că vom avea creştere economică, că vom ieşi din criză şi că va fi bine. Anul acesta ne spune acelaşi lucru. Mi-e teamă că rezultatele vor fi aceleaşi. Ne vom îndatora în continuare la FMI, la diverse banci, datorii pe care nu le va plăti nici domnul Boc, nici domnul Băsescu, le vom plăti noi, românii, în anii care urmează. Nu vom produce nimic, doar vom consuma şi din păcate corupţia îngrozitoare, înspăimântătoare care a curprins şi care parazitează tot ce înseamnă banul public se va accentua, pentru că, nu-i aşa?, vine anul electoral şi, dacă nu ai rezultate politice, trebuie să ai foarte mulţi bani ca să cumperi voturi. Asta este metoda brevetată şi utilizată în ultimul timp de cei de la putere, o metodă extrem de dăunătoare pentru ideea de democraţie si pentru ideea de corectitudine.

Realizator: Dar soluţia unui nou acord de tip de precauţie cu FMI o consideraţi corectă?

Victor Ponta: Da, atâta timp - am şi spus-o, am avut o discuţie cu cei de la FMI - cât nu mai împrumutăm bani. Atâta timp cât nu mai împrumutăm care, în loc să fie folosiţi... Vă reamintesc, şi acum un an şi jumătate, când am făcut primul acord cu FMI, preşedintele Traian Băsescu ne vorbea doar de o centură de siguranţă, că acei bani nu vor fi folosiţi decât pentru investiţii. Din păcate, au fost folosiţi pentru campania electorală de anul trecut şi au fost folosiţi anul acesta pentru îndestularea firmelor politice care sunt pe lângă toate ministerele şi pe lângă toate structurile deconcentrate. Dacă luăm în continuare miliarde de euro, foarte curând... Uitaţi-vă, se tot vorbeşte că totul se va plăti în 2013-2014. De unde se va plăti? Doar ideea că după ei potopul sau lasă, că o să vină PSD sau PNL şi o să plătească acele datorii? De unde le vom plăti de fiecare dată? Noi ne-am împrumutat în această perioadă, am cheltuit banii şi nu am rămas cu nimic aici, la noi în ţară, care să... Măcar să ştim de ce ne-am împrumutat şi de ce avem de dat atâţia bani înapoi.

Realizator: Dar împrumuturi oricum trebuie făcute. Sunt de preferat alte împrumuturi decât cel de la FMI?

Victor Ponta: Oricum, prin acordul precautionary nu se vor mai lua bani direct, ci se vor garanta anumite împrumuturi de la băncile comerciale. Marea problemă este pentru ce sunt făcute acele împrumuturi. Dacă sunt făcute pentru proiectele faraonice de care ne tot vorbeşte doamna Udrea, ştiţi, cu teleschiurile, de care am tot auzit de atâtea ori, şi pârtii pe care nu le vede nimeni, dar ştim câte milioane costă, sau fântânile cântătoare de prin Sectorul 3, asta încerc să spun, vom plăti cu toţii din buzunar nişte bani de care beneficiază doar, doar foarte puţini. Mai puţine împrumuturi, da. Se poate trăi fără împrumuturi şi poţi să foloseşti banii la ceva ce înseamnă mai bine pentru cei care au nevoie. Eu nu cred în ideea că toţi românii, 20 de milioane, trebuie să primească de la stat acelaşi sprijin. Cei care au nevoie trebuie să primească sprijin. Cei care sunt mai puternici, cei care o duc mai bine, prin modul de a construi o societate solidară trebuie să participe solidar la acest efort.

Realizator: Domnule Victor Ponta, în 2011, dacă se va pune problema revizuirii Constituţiei, va susţine PSD iniţiative de revizuire a Constituţiei? Şi, dacă da, pe ce linie?

Victor Ponta: Noi am precizat şi în luna martie cred că, am fost chemaţi pentru prima şi ultima dată...

Realizator: A mai fost o dată. Pentru consultări.

Victor Ponta: Nu, nu, pentru Constituţie, pentru consultări pe Constituţie, şi ne-am precizat atunci punctele de vedere. Vrem să avem un raport mult mai clar şi mai corect între preşedinte şi guvern, pentru că în acest moment, din păcate, aşa s-a dezvoltat lucrul, preşedintele conduce şi guvernul, cumva şi parlamentul, şi justiţia a încercat să o conducă. Din fericire, CSM a scăpat deocamdată de acest pericol. Vrem neapărat şi ţin s-o spun pentru oamenii care ne ascultă, parlamentarii care îşi schimă partidul, care comit sau, mă rog, se comportă altfel decât au promis în campanie trebuie să-şi piardă mandatul. Eu cred foarte tare în democraţie. Cred că o democraţie are nevoie de un parlament mult mai bun şi mult mai credibil decât cel actual şi simt că prin modificarea Constituţiei, dar şi prin atitudinea unor oameni, poate, să zic dintr-o altă generaţie, trebuie să refacem încrederea oamenilor şi responsabilitatea membrilor parlamentului şi ai guvernului în faţa celor care te aleg.

Realizator: Aţi fost luni, 13 decembrie, la consultările de la Palatul Controceni. Cum credeţi că va continua dialogul dintre putere şi opoziţie în 2011? În ce împrejurări veţi mai merge la consultări?

Victor Ponta: Vom merge doar împreună cu celelalte partide din opoziţie. Am decis acest lucru, şi doar atunci când, până la urmă, noi ne vom face... Când am fost şi acum, nu am fost pentru preşedintele Traian Băsescu sau pentru... Eu ştiu şi nu îmi fac iluzii că putem avea un dialog cu Traian Băsescu, noi am făcut-o pentru oamenii care ne votează şi care vor să vadă de la noi, era o discuţie esenţială pentru PSD despre statul social, şi oamenii vor să vadă de la noi ce avem în minte şi ce vrem să facem când vom veni la putere. Nu cred că va mai exista. Din punctul nostru de vedere, există deschidere, dar nu cred că de la preşedintele Traian Băsescu şi de la guvernul actual va exista o intenţie adevărată de dialog cu opoziţia, nu se vor mai schimba acum, după atâta timp, dar noi avem obligaţia să arătăm oamenilor, nu preşedintelui sau primului-ministru, ce vom face când vom veni noi la putere. Pentru că nu este suficient doar să critici, trebuie să spui ce vei pune tu în loc în momentul în care vei fi în acea poziţie.

Realizator: Fostul preşedinte al PSD şi actualul preşedinte al Senatului, domnul Mircea Geoană, a fost sancţionat de partid pentru unele declaraţii. Pe cine lezau aceste declaraţii ca să fie nevoie de o sancţiune aşa de tranşantă? De o sancţiune?

Victor Ponta: Domnul Geoană a readus în amintirea publică nişte lucruri de anul trecut, din campanie, care, sigur, în primul rând pe domnia sa îl afectau, dar ne afectau pe noi, cei care am muncit ca domnia sa să ajungă preşedinte şi pe milioanele de români care şi-au pus speranţa... Nu cred că românii voiau să ştie, la un an după, că cel pe care l-au susţinut a vrut să afle nişte întrebări aşa, ca nişte subiecte, ca un student la subiect. A fost o problemă internă. Din punctul meu de vedere, s-a închis acea problemă internă şi nu vor mai fi niciun fel de discuţii suplimentare, niciun fel de alte conflicte de acest gen.

Realizator: Există o promisiune din partea domnului Geoană sau de ce credeţi asta?

Victor Ponta: Din partea mea trebuie s-o aveţi şi din partea colegilor mei din conducerea PSD care au luat acele decizii.

Realizator: Deci nu riscă domnul Geoană, să zicem la un episod ulterior, excluderea din PSD?

Victor Ponta: În primul rând, domnul Geoană rămâne preşedintele Senatului, pentru că e o funcţie pe care n-a obţinut-o Mircea Geoană, ci a obţinut-o PSD în urma voturilor oamenilor şi ceea ce oamenii au votat noi nu avem dreptul să încălcăm. Iar efortul tuturor celor care sunt în acest moment în opoziţie nu trebuie să fie îndreptat "cine e mai în opoziţie decât altul", ci trebuie îndreptat spre ce putem să facem pentru cei care ne-au votat şi care ne-au trimis acolo. Şi eu sunt în parlament pentru că oamenii m-au votat, şi domnul Geoană, şi domnul Antonescu, şi toţi ceilalţi, nu am moştenit vreun drept ereditar pentru a fi acolo. Şi foarte curând, cel mai târziu în 2012, o să ne prezentăm din nou în faţa oamenilor şi aş vrea să nu uite nimeni, nici cei de la putere, acest lucru, că va veni acel moment, chiar dacă nu vine în 2011.

Realizator: Referitor la posibila candidatură sau nu a dumneavoastră la preşedinţie în anul 2014, există o hotărâre clară, personală din partea dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu, nu există o asemenea hotărâre, mai sunt...

Realizator: Că da sau că nu?

Victor Ponta: Nu, pentru că...

Realizator: De ce va depinde?

Victor Ponta: Va depinde de obiectivul pe care eu mi l-am asumat atunci când am candidat la preşedinţia celui mai mare partid din România şi am spus: nu mai vreau să fie un preşedinte care să aibă un obiectiv personal, trebuie să fie Ponta preşedinte sau prim-ministru al ţării, nu... Un partid aşa cum e PSD trebuie să poată să fie la guvernare să-şi pună în practică programele pentru electoratul nostru, indiferent de cum îl cheamă pe cel care e ministru sau pe cel care e prim-ministru sau altceva. În al doilea rând, până în 2014 România se va schimba fundamental. Şi eu cred că avem nevoie de un alt tip de preşedinte, nu ştiu care este acela, oamenii vor decide. Şi eu cred că avem nevoie de o altfel de politică şi poate că sunt reprezentantul unei generaţii care e obligată acum să vină cu o schimbare fundamentală în politică. Vă spun cinstit şi direct, îmi doresc ca în 2014-2015 preşedintele României să nu mai fie un om atât de important, care să ne influenţeze viaţa de zi cu zi, aş vrea ca românii să trăiască bine indiferent de cine e şi cum îl cheamă pe preşedinte şi să fie practic un înalt funcţionar care îşi face munca aşa cum scrie în Constituţie şi care se gândeşte mai puţin la el şi mai mult la cei care l-au votat.

Realizator: Mai avem un minut şi jumătate din această emisiune. Urmează sărbătorile - le petreceţi alături de familie?

Victor Ponta: Da. Din fericire în acest an...

Realizator: Ce le uraţi oamenilor acum, înaintea sărbătorilor?

Victor Ponta: Chiar dacă sunt momente dificile pentru mulţi dintre români, eu le doresc totuşi să aibă puţină linişte şi câteva zile de pace în familie. Şi le mai urez şi îi rog, fac un apel la ei, să înţeleagă că vom trece şi peste acest moment greu din viaţa noastră, ca ţară şi ca popor, speranţa şi efortul şi viitorul aparţin doar de noi, de nimeni altcineva. Să nu cedeze în aceste momente grele, să nu dispere, să nu facă gesturi aşa cum a fost cel de astăzi din parlament, ci să se bată pentru drepturile lor şi să înţeleagă că va trece acest moment greu şi vom încerca să redevenim o ţară şi un popor demn.

Realizator: A fost invitatul ediţiei speciale de astăzi, preşedintele PSD, domnul Victor Ponta. Vă mulţumesc!

Victor Ponta: Şi eu vă mulţumesc!

Realizator: Îi anunţ pe ascultătorii noştri că înregistrarea integrală video a emisiunii este disponibilă şi pe site-ul nostru politicaromaneasca.ro.

România va împrumuta "mulţi bani anul viitor"
Interviuri 15 Decembrie 2010, 15:44

România va împrumuta "mulţi bani anul viitor"

Interviu cu preşedintele României, Traian Băsescu.

România va împrumuta "mulţi bani anul viitor"
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților