Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Iunie 2022
Vizualizari: 475
Comentează add

Specialiştii Nuclearelectrica au identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, în vederea dezvoltării primului reactor modular mic NuScale.

Dezvoltarea primului reactor modular mic NuScale în România

florin-lepadatu

 Centrala nucleară de la Cernavodă. Foto: captură video.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Specialiştii Nuclearelectrica au identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa, ca cel mai potrivit pentru dezvoltarea primului reactor modular mic NuScale, o tehnologie inovatoare în domeniul producţiei de energie pe care România şi-a propus să o introducă în următorii ani.

Iar astăzi, reprezentanţii comunităţilor din zona Doiceşti au primit informaţii despre acest proiect de la instituţiile implicate şi de la investitor, care au subliniat avantajele, dar au răspuns şi la întrebări privind potenţiale riscuri.

După cum transmite corespondenta RRA, Anda Ştefan, autorităţile calculează că o astfel de centrală duce la crearea a aproape 4.000 de locuri de muncă şi reduce emisiile de dioxid de carbon cu patru milioane tone anual.

În privinţa impactului asupra sănătăţii publice şi a mediului, acesta nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, a precizat Cosmin Ghiţă, Director General al Nuclearelectrica.


Cosmin Ghiță: ”Tehnologia nucleară este o tehnologie care poate fi foarte bine gestionată atâta timp cât se respectă toate principiile de securitate nucleară. Cei 25 de ani de operare la Cernavodă, dacă ne uităm la nivelul de radiații sau nivelul de leucemie, el este mult sub media națională. Din perspectiva mediului, tot ce înseamnă deșeuri radioactive sunt foarte bine controlate, încapsulate. Sunt zone de excludere pentru reactoare mai mici de sub 1 km.”

Din punct de vedere al energiei produse, o centrala NuScale este similară cu o centrală pe cărbune, poate fi construită pe acelaşi amplasament şi poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluţie ideală pentru înlocuirea unei centrale pe carbune, explică specialiştii în energie nucleară.

România intenţionează să folosească această soluţie tehnică în cadrul obiectivului inclus în PNRR, de a scoate din uz până în 2032 peste 4,5 GigaWaţi capacitate pe cărbune, conform proiectului prezentat de Nuclearelectrica.


Etichete Cernavodăreactoarenuclear

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live