Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dezvoltarea capacităţii de producţie agricolă, prioritate a UE

UE trebuie să facă faţă în perioada următoare provocărilor cu care se confruntă agricultura, a spus comisarul european Dacian Cioloş la o conferinţă în Cluj.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 08 Noiembrie 2013, 08:54

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a participat joi la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene, ce a avut loc la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

UE trebuie să facă faţă în perioada următoare provocărilor cu care se confruntă agricultura şi să pună accent pe dezvoltarea capacităţii de producţie agricolă, care stagnează după 20 de ani de evoluţie - a declarat comisarul european Dacian Cioloş.

El a precizat că diversificarea producţiei agricole este impusă de perspectivele creşterii populaţiei la nivel internaţional, dar şi pretenţiile şi exigenţele tot mai mari ale consumatorilor.

"Trebuie să integrăm în toate aceste aspecte legate de creşterea potenţialului de producţie în agricultura din UE din ce în ce mai mult şi aspectele legate de buna gestiunea a resurselor naturale. Creşterea producţiei agricole şi diversificarea producţiei ne este impusă atât de perspectivele de creştere a populaţiei la nivel internaţional, şi aici toate regiune din lume trebuie să contribuie, dar, în acelaşi timp, şi pretenţiile, exigenţele din ce în ce mai mari ale consumatorilor în zonele dezvoltate vizavi de calitatea, de siguranţa alimentară şi de diversitatea produselor care sunt puse pe piaţă", a afirmat comisarul pentru agricultură.

Audio: Dezvoltarea capacităţii de producţie agricolă, prioritate a Uniunii Europene.

În opinia comisarului Cioloş, o nouă politică comună se va baza pe inovare şi cercetare, iar universităţile vor avea un rol decisiv în sprijirea agricultorilor europeni.

În acelaşi context, el a subliniat că inovarea va fi susţinută şi prin finanţarea unor programe de dezvoltare rurală cu două elemente: crearea unor grupuri operaţionale care să sprijine producătorii în raportul lor cu consultanţii şi instituţiile de formare profesională şi apoi prin crearea unei reţele suport care să pună în contact toate aceste grupuri în scopul difuzării eficiente a informaţiilor la nivelul UE.

Dacian Cioloş a insistat asupra necesităţii susţinerii directe a veniturilor agricultorilor cu plăţi prioritare pentru cei tineri şi cu integrarea micilor fermieri, astfel ca ei să poată face faţă concurenţei de pe piaţă, arătând totodată că este nevoie de o abordare specifică pentru zonele defavorizate.