Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

19 Decembrie 2017
Vizualizari: 535
Comentează add

Parlamentul reia votul asupra anexelor proiectului bugetului de stat pe anul 2018, documente care detaliază sumele alocate fiecărui minister şi ordonator de credite.

Dezbaterile în Parlament pe legea bugetului de stat pe 2018 continuă

angela-matei

Foto: Arhivă/ Agerpres.

Parlamentul reia votul asupra anexelor proiectului bugetului de stat pe anul 2018, documente care detaliază sumele alocate fiecărui minister şi ordonator de credite.

La dezbaterile de ieri bugetul a fost deja aprobat pe articole şi se aşteaptă ca şi astăzi discuţiile să aibă loc într-un ritm accelerat.

Dezbaterea sumelor alocate fiecărui ordonator principal de credite continuă astăzi cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CCR sau Curtea de Conturi, urmate de ministere precum cel al Dezvoltării Regionale, Apărării Naţionale sau Afacerilor Interne.

De altfel, cele mai multe dintre amendamente vizează bugetele ministerelor. Numărul mare al acestora, peste 4.000, a dus şi la decizia Birourilor Permanente de a se aloca un minut pentru fiecare amendament.

Decizia a impus un ritm susţinut şi, deşi au existat tensiuni între putere şi opoziţie pe temele de procedură, în prima zi de plen comun s-a reuşit adoptarea pe articole a proiectului bugetului de stat, precum şi a sumelor alocate primilor patru ordonatori de credite, respectiv Preşedinţie, Senat, Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Guvernului.

Plenul Parlamentului a fost de acord cu puţine modificări faţă de forma înaintată de Comisiile de Buget-Finanţe.

Cea mai importantă a fost propunerea UDMR ca bugetelor locale să le revină integral cotele defalcate din impozitul pe venit. În comisii amendamentul a trecut cu sprijinul PNL, USR şi PMP, însă în plenul Parlamentului nu a mai întrunit voturile necesare. Urmare a respingerii, articolul respectiv a rămas în forma propusă de guvern, iar autorităţile locale vor primi ca şi până acum 71,5% din aceste cote.

Este de aşteptat să se menţină şi astăzi un ritm accelerat de dezbatere, având în vedere că mai sunt de discutat 60 de ordonatori principali de credite şi bugetul asigurărilor sociale de stat, iar senatorii şi deputaţii vor să dea votul final asupra celor două proiecte până vineri, când se încheie sesiunea parlamentară.


Etichete Dezbaterile în Parlamentlegea bugetului de stat pe 2018ccrcurtea de conturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live