Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE - continuare Joi, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu

24 Martie 2019
Vizualizari: 308
Comentează add

Politicienii din opoziție au anunțat că susțin ideea unui al doilea referendum.

Dezbateri la Londra în privinţa Brexitului

dan-vasiliu

An effigy of British Prime Minister Theresa May is wheeled through Trafalgar Square during a Peoples Vote anti-Brexit march in London, Saturday, March 23, 2019. The march, organized by the People's Vote campaign is calling for a final vote on any proposed Brexit deal. This week the EU has granted Britain's Prime Minister Theresa May a delay to the Brexit process. (AP Photo/Tim Ireland)

O manifestaţie masivă a avut loc ieri în centrul Londrei pentru susţinerea unui al doilea referendum în privinţa Brexitului, în condiţiile în care Parlamentul caută o soluţie de depăşire a impasului în care se află acum procesul de separare de Uniunea Europeană.

Organizatorii marşului susţin că au luat parte peste un milion de persoane, iar protestatarii au purtat steaguri ale Uniunii Europene şi pancarte prin care cereau ca decizia privind Brexitul să se întoarcă la popor.

Premierul Theresa May care a respins categoric ideea unui nou referendum este însă presată să demisioneze, după ce a declarat că ar putea renunţa să mai ceară Parlamentului şi al treilea vot pe acordul de Brexit.

Politicienii din opoziție au anunțat că susțin ideea unui al doilea referendum. Pentru liderul laburist Jeremy Corbyn această variantă nu este chiar cea ideală, el dorindu-și mai degrabă un așa numit soft Brexit, dar a precizat că partidul pe care îl conduce va vota în favoarea unui nou scrutin public,dacă acesta va ajunge pe agenda Parlamentului.

Vicepreședintele laburist Tom Watson a spus că este chiar pregătit să voteze acordul negociat de premierul Tereza May, dar doar cu condiția ca acesta să fie supus apoi și votului public. "Te voi ajuta să treci prin parlament acest acord", i-a transmis el premierului, pentru a evita un Brexit dezastruos, fără nicio înțelegere. Dar pot vota pentru acest acord dacă și publicul va avea această oportunitate.

Tereza May nu este încă sigură că acest al treilea vot asupra acordului va avea loc, ea precizând într-o scrisoare către parlamentari că o va face doar dacă e garantată o majoritate în Camera Comunelor.

În viziunea ei, deputații au acum patru opțiuni la dispoziție: să voteze pentru acest acord, să  ceară o nouă amânare a Brexitului din partea Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri europarlamentare, să revoce articolul 50 despre care Tereza May spune că ar însemna trădarea celor care au votat să iasă din UE sau să voteze pentru părăsirea blocului comunitar fără nici o înțelegere.

În paralel, o petiţie care cerea anularea Brexitului și rămânerea în Uniunea Europeană a strâns aproape 5 milioane de semnături într-un timp record.


Etichete protestlondrabrexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live