Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

18 Octombrie 2016
Vizualizari: 748
Comentează add

Premierul V.Orban se opune în continuare cotelor de refugiaţi şi a declarat că "acţiunea internaţională" pune în pericol independenţa Ungariei. Opozanţii premierului îl contrazic.

Dezbateri la Budapesta pe marginea proiectului de modificare a constituţiei

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

  Premierul Ungariei Victor Orban. Foto: captură video.

În parlamentul de la Budapesta au avut loc, ieri, dezbateri pe marginea proiectului de modificare a constituţiei Ungariei, înaintat recent legislativului de premierul Viktor Orban, ca urmare a referendumului nevalidat pe tema cotelor de relocare a refugiaţilor. 
 
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat în parlament că "o nouă unitate care a luat fiinţă ca urmare a referendumului nu este de stânga sau de dreapta, ci pur şi simplu ungară şi este una extinsă şi puternică, deoarece oamenii simt că independenţa Ungariei este din nou în pericol. Este în pericol pentru că au intrat din nou în acţiune internaţională cei care consideră că nu mai este nevoie de naţiuni, că lumea trebuie să fie una primitoare la nivel global şi că frontierele trebuie să fie eliminate, cei care visează că lumea sau cel puţin Europa se va contopi într-o singură masă uriaşă, care va face să dispară tradiţiile naţionale, culturi, limbi şi legi". 
 
Viktor Orban a mai spus că "amendamentele constituţionale planificate se referă la faptul că ungurii cred într-o alianţă a naţiunilor şi statele libere europene şi nu într-un imperiu dirijat de la Bruxelles" şi a cerut partidelor parlamentare să pună deoparte pentru scurt timp punctele de vedere politice şi să urmeze exemplul celor 3,3 milioane de alegători care au luat atitudine în favoarea Ungariei la referendumul din 2 octombrie. 
 
Partidul Socialist Ungar din opoziţie anunţase încă înainte de şedinţa de ieri că deputaţii săi nu iau parte la debaterile din parlament şi nici la vot, deoarece nimeni nu a împuternicit guvernul să modifice constituţia şi că este o tendinţă dictatorială forţarea voinţei unei minorităţi asupra majorităţii.
 
În mod similar, formaţiunea Coaliţia Democratică a fostului premier Ferenc Gyurcsany a arătat că prin iniţierea modificărilor legii fundamentale, guvernul ignoră voinţa a cinci milioane de oameni care au decis să nu participe la referendum, iar liberalii şi politicienii micii formaţiuni ecologiste LMP au precizat la rândul lor că nu vor susţine amendamentele.
 
Pentru ca proiectul de modificre a constituţiei să poată fi adoptat este nevoie şi de voturile unor deputaţi din opoziţie, în condiţiile în care partidul de guvernământ, FIDESZ, nu mai deţine de anul trecut majoritatea necesară de două treimi în parlament.
 
Amendamentele ar putea fi însă adoptate luna viitoare cu sprijinul parlamentarilor formaţiunii de extremă dreaptă, Jobbik, care afirmaseră în mai multe rânduri anterior că este nevoie de modificarea constituţiei chiar şi fără organizarea unui referendum pe tema cotelor de relocare a refugiaţilor.
 
Potrivit proiectului depus recent în parlament de premierul Viktor Orban, populaţii străine nu vor putea fi instalate în Ungaria, iar cetăţeni din state din afara Spaţiului Economic European vor putea trăi pe teritoriul ungar doar pe baza unor cereri individuale analizate de autorităţi în conformitate cu procedurile legale adoptate de parlament.

Etichete constituţia ungarieiproiect de modificareviktor orbanopozanţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live