Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE - continuare Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

3 Septembrie 2019
Vizualizari: 459
Comentează add

Deputaţii care se opun unui Brexit fără acord vor încerca să preia controlul agendei Parlamentului de la Londra.

Dezbateri în Parlamentul de la Londra

radiojurnal

Premierul britanic, Boris Johnson, a criticat din nou, cu puţin timp în urmă, aşa-numita plasă de siguranţă de la frontiera irlandeză, stipulată în acordul de retragere a ţării sale din Uniunea Europeană, acord negociat de predecesorul său, Theresa May. Adresându-se Camerei Comunelor, el a afirmat că toată lumea îşi doreşte ca Brexitul să aibă loc în baza unui acord, dar a ţinut să puncteze că documentul a fost respins de trei ori până acum de Parlamentul de la Londra.

Discursul său are loc în prima zi de activitate a Parlamentului, după o scurtă vacanţă, iar deputaţii care se opun unui Brexit fără acord vor încerca în această seară să preia controlul pentru a forţa adoptarea unei legi care să oblige guvernul să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare a ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Executivul condus de premierul Boris Johnson îi acuză chiar pe deputaţii conservatori decişi să se alăture opoziţiei în acest demers de un comportament iresponsabil. În plină furtună politică, Boris Johnson intenţionează să ceară organizarea de alegeri anticipate, în cazul în care nu va reuşi să împiedice adoptarea acestei legi. De la Londra, relatează corespondentul Radio România Actualităţi, Dan Vasiliu.

Reporter: Ministrul de externe, Dominic Raab, consideră că demersul deputaţilor nu face decât să împiedice posibila renegociere a acordului de retragere încheiat cu Bruxelles.
Dominic Raab: Cred că este o legislaţie nesăbuită şi profund iresponsabilă, menită să anuleze sau cel puţin să amâne Brexitul. Se fac progrese în privinţa negocierilor cu Bruxellesul, dar dacă această lege îi va face pe liderii europeni să creadă că există o şansă ca Brexitul să nu mai aibă loc, atunci poziţia premierului în aceste negocieri va fi una slăbită.

Reporter: Deputaţii vor vota în această seară pentru a prelua controlul asupra agendei parlamentare şi, dacă vor reuşi, mâine va avea loc un nou vot asupra legii introduse pe ordinea de zi. Guvernul a lăsat să se înţeleagă că, dacă nu va putea stopa acest proces legislativ, va cere organizarea de alegeri anticipate. Dar pentru asta va avea nevoie de sprijinul a două treimi dintre parlamentari. "Când vor avea loc alegerile, voi fi pregătit. Voi veţi fi pregătiţi. Vom livra acest mesaj şi vom câştiga pentru locuitorii acestei ţări", a spus liderul laburist, Jeremy Corbyn. Totuşi mai mulţi colegi de partid au transmis presei un mesaj total diferit, Partidul Laburist nu va susţine organizarea de alegeri decât dacă acestea vor avea loc după 31 octombrie, iar Brexitul va fi între timp amânat.
Realizator: O ştire de ultimă oră anunţă că executivul condus de Boris Johnson nu se mai poate sprijini pe majoritate în parlament. Un deputat conservator a anunţat în Camera Comunelor că trece de partea liberal-democraţilor, aflaţi în opoziţie, anulând astfel fragila majoritate pe care partidul o avea.
 


Etichete Dan VasiliuBoris JohnsonParlament Londra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live