Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Marţi, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

22 Mai 2018
Vizualizari: 584
Comentează add

Membrii comisiei intenţionează ca până la începutul lunii viitoare să redacteze un raport asupra proiectului legislativ, care va fi trimis plenului Senatului.

Dezbateri în comisia specială pentru elaborarea Codului Administrativ

catalin-purcaru

Foto: Arhivă/ Agerpres.

Prefecţii şi subprefecţii ar putea deveni demnitari şi vor fi asimilaţi cu funcţia de secretar de stat, după ce parlamentarii din comisia specială pentru elaborarea Codului Administrativ au respins ieri, prin vot, propunerea liberalilor pentru păstrarea în continuare a rangului de înalţi funcţionari publici.

PNL şi USR au criticat decizia luată de majoritatea PSD-ALDE, susţinând că Instituţia Prefectului va fi politizată.

Deputatul liberal, Victor Paul Dobre, a atras atenţia că prefectul, prin asimilarea cu funcţia de secretar de stat, va avea atribuţii sporite şi se va poziţiona deasupra preşedintelui Consiliului Judeţean sau a primarului.

Victor Paul Dobre: Avem deja 250 secretari de stat sau echivalenţi. mai punem încă 80. Mie mi se pare că o să facem o ţară de demnitari. E excesiv. Am zis că vrem să facem o administraţie profesionistă. Nu vrem să aplicăm legea la rigoare şi continuăm să politizăm.

În replică, reprezentanţii puterii au explicat că este firesc ca prefecţii şi subprefecţii să fie numiţi poltiic, atâta timp cât vin împreună cu un guvern şi au în atribuţii implementarea programului de guvernare în teritoriu.

Marian Pavel, senator PSD: Pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în 2009, când prefecţii erau funcţionari publici şi când într-o noapte au fost schimbaţi toţi prefecţii PSD, eu zic că ar trebui să ieşim din ipocrizie şi să ne asumăm ca prefecţii să vină cu guvernul şi să plece odată cu guvernul.

Un alt amendament propus de PSD şi criticat de opoziţie prevede ca şefii de deconcentrate să devină demnitari publici, însă dezbaterea în acest caz a fost amânată.

Membrii comisiei intenţionează ca până la începutul lunii viitoare să redacteze un raport asupra proiectului legislativ, care va fi trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot în calitate de prim for sesizat.

Dezbaterile în comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ vor continua şi astăzi.


Etichete comisia specială pentru elaborarea Codului Administrativprefectidemnitari. PSDALDEPNLUSR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live