Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

16 Mai 2019
Vizualizari: 404
Comentează add

Dezbatere televizată a principalilor şase candidaţi la preşedinţia CE

catalin-gombos

 

La Bruxelles a avut loc aseară, în sala de plen a Parlamentului European, dezbaterea televizată a principalilor şase candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene, reprezentanţi ai grupurilor politice din legislativul comunitar. Printre subiectele abordate s-au numărat creşterea impozitelor corporative şi a salariilor, reducerea emisiilor de carbon, gestionarea migranţilor africani, înfruntarea Chinei, Rusiei şi a Statelor Unite, dar şi Brexitul şi ameninţarea euroscepticismului.

Cei şase candidaţi au prezentat fiecare principalele abordări şi preocupări pe care consideră că trebuie să le aibă viitorul preşedinte al UE. Astfel, reprezentantul Stângii Europene, Nico Cué, a pledat pentru o Europă a solidărităţii:

Nico Cué: Este această Europă a solidarităţii pe care am apărat-o când am fost responsabil sindical şi această Europă doresc să o apăr în continuare.

Reporter: Candidata verzilor, Ska Keller, a observat că există multe probleme care vor trebui abordate, de la criza climatică la austeritate, la asaltul împotriva democraţiei şi libertăţilor civile.

Ska Kelles: Noi, ca verzi, luptăm pentru o Uniunea Europeană în care marile companii îşi plătesc corect partea lor, în care femeile sunt cu adevărat tratate ca egale, minorităţile sunt respectate şi drepturile omului sunt protejate.

Reporter: Jan Zahradil, reprezentant al Alianţei Reformiste a Europei, îşi doreşte o Europă mai descentralizată, flexibilă şi care să asculte mai mult statele membre - inclusiv pe cele mici.

Jan Zahradil: Aş vrea să avem o Uniune Europeană care face mai puţine, dar mai bine, şi care este capabilă să găsească un nou echilibru între nivelul naţional şi cel european.

Reporter: Margrethe Vestager, care este susţinută de ALDE, crede că Europa este cea mai bună regiune în care se poate trăi în prezent şi s-au realizat foarte multe, însă mai este de lucrat.
Margrethe Vestager: Să luptăm împotriva schimbărilor climatice, să gestionăm tehnologia, să creăm societăţi în care este respectat statul de drept şi cetăţenii îşi pot asigura necesarul.

Reporter: Reprezentatul Partidului Popular European, Manfred Weber, este considerat de o parte din presa europeană - inclusiv Deutsche Welle, BBC şi Euronews - drept candidatul cu cele mai mari şanse de a prelua funcţia lui Jean Claude-Juncker. Weber şi-ar dori ca viitoarea Comisie să fie "Comisia unui nou început".

Manfred Weber: O Europă care este apropiată de oameni, o Europă căreia îi pasă de problemele concrete care îi preocupă pe oameni, o Comisie a oamenilor.

Reporter: Candidatul socialiştilor, Frans Timmermans, nu crede în cei care proclamă sfârşitul ideii europene, însă îşi doreşte o reformă fundamentală a Uniunii.

Frans Timmermans: E timpul să avem egalitate de plată între femei şi bărbaţi, e timpul să impunem statul de drept în fiecare stat de drept astfel ca toată lumea să respecte regulile, e timpul să punem criza climatică şi sustenabilitatea în vârful listei următoarei Comisii.
Reporter: Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi desemnat în funcţie de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.


Etichete preşedinţia Comisiei EuropenedezbaterecandidatiBruxelles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live