Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Radu

17 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1063
Comentează add

Ministrul de interne a anunţat organizarea unei dezbateri publice privind emiterea unei noi cărţi de identitate.

Dezbatere publică privind emiterea unei noi cărţi de identitate

catalin-radu

Ministrul de interne, Ion Marcel Vela. Foto: Agerpres

Cărţile electronice de identitate vor fi eliberate începând cu luna august a anului viitor, vor avea cip şi vor ţine loc şi de card de sănătate.

Totuşi, românii vor putea opta pentru o carte de identitate fără cip, dar, în acest caz, vor avea nevoie de paşaport pentru a putea călători în Uniunea Europeană.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat organizarea unei dezbateri publice pe acestă temă, săptămâna viitoare. 

România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna iulie a anului viitor - a declarat astăzi ministrul de interne, Marcel Vela - care a spus că există și un regulament european, publicat în luna iulie 2019, la care trebuie să aliniem și legislația noastră națională. Ministrul Marcel Vela a precizat că, din 3 august 2021, va fi emisă o nouă carte electronică de identitate, care va simplifica modul prin care românii vor putea circula în spațiul Uniunii Europene.

Marcel Vela: Documente electronice de identificare vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Cartea electronică de identitate va asigura funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în cip a unui certificat digital, care va fi emisă de către Ministerul Afacerilor Interne și care va permite titularului să se autentifice în platforma informatic de asigurări de sănătate. Se crează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, așa cum este și în prezent pentru cei care nu doresc. Această carte de identitate simplă nu va conține un cip, ori date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit, începând cu anul viitor, pentru a ieșit din țară.

Potrivit acestui proiect, aflat în dezbatere publică, termenul de tranziție pentru preschimbarea actualelor cărți de identitate la noile modele securizate este de 10 ani, până la 3 august 2031.


Etichete dezbaterecarteidentitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live