Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

23 Martie 2017
Vizualizari: 922
Comentează add

Directorul executiv al Transparancy International, Victor Alistar, a explicat şi el că societatea românească este extrem de divizată şi că se practică un dialog al surzilor.

Dezbatere pe tema justiţiei din România în Comisia LIBE a P. European

pavel-ionescu

 Parlamentul European în plen         Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, cunoscută sub acronimul LIBE, a organizat o dezbatere pe tema democraţiei şi a justiţiei din România. Discuţiile au fost generate de Ordonanţa de Urgenţă 13, de protestele de stradă pe care le-a generat, dar şi de reacţiile clasei politice şi ale societăţii civile.

Europarlamentarii au vrut să audă direct de la câţiva dintre politicienii reprezentativi, dar şi de la liderii de opinie importanţi ce anume a pus în mişcare protestele din numeroase oraşe ale României, un răspuns civic fără precendent, şi care au fost reacţiile mediului politic.

Jurnalistul Liviu Avram, de la "Adevărul", a vorbit despre sentimentul de insecuritate generat de acţiunile clasei politice şi de faptul că cei guvernaţi şi-au văzut trădată relaţia de încredere cu guvernanţii.  "Am căzut în capcana perfectă, suntem vulnerabili şi ne simţim ostatici ai propriilor noştri conducători. Ajuaţi-ne să găsim o soluţie ca să-i aducem la o conduită responsabilă şi decentă nu doar faţă de banii mei, nu doar faţă de banii noştri, ci şi de banii dvs şi ai celor pe care îi reprezentaţi. Căci deopotrivă leii româneşti şi fondurile europene care vin în România sunt păziţi de aceeaşi lege pe care aceşti domni o vor slabă", a declarat ]n Comisia LIBE jurnalistul rom\n, Liviu Avram.

Aceleaşi critici le-a adus Ordonanţei 13 şi filozoful reprezentant al Grupului de Dialog Social Gabriel Liiceanu, care a insistat asupra schimbării pe care Ordonanţa 13 a adus-o în tipul de reacţie a societăţii. "Pe de o parte, avem în România partidele politice, cu precădere cele care-şi spun fără nicio acoperire socialiste, şi aşa-zişii oameni de afaceri generaţi de ele. Pe de altă parte, avem generaţia celor între 20 şi 40 de ani, necontaminată de naţionalismul lui Ceauşescu. De aici poate reîncepe totul. Reprezentanţii ei, câţiva dintre ei se află în sală, sunt purtătorii valorilor democraţiei moderne, cei ce umplu de peste o lună străzile României cu indignarea lor civic neagresivă. Sunt inteligenţi, dinamici şi nu mai pot fi manipulaţi. După cum poate ştiţi, România are cea mai mare viteză medie de internet din Europa. Şi ce legătură are asta cu recentele proteste de stradă, care au uimit lumea şi care pot constitui baza unui manual de democraţie participativă? Are una evidentă! Cea mai rapidă conexiune de internet din Europa a produs nu o mobilizare-normă la un concert de rock, ci cea mai rapidă şi solidă mobilizare a generaţiei digitale a României pentru un scop anume, valabil oriunde pe lume: lupta împotriva corupţiei", spusţine Gabriel Liiceanu.

Din partea guvernului, a vorbit în faţa Comisiei LIBE ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care, explicând că deţine funcţia de foarte puţin timp, priveşte evenimentele determinate de Ordonanţa 13 şi protestele de stradă ca generând şi un element de progres.  

"Ordonanţa în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură, cum şi când a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a pulicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a prorogat, a dat un termen de zece zile ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă decât un gând de a legifera în fapt de seară", a opinat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.  

Directorul executiv al Transparancy International, Victor Alistar, a explicat şi el că societatea românească este extrem de divizată şi polarizată şi că se practică un dialog al surzilor între părţile aflate în dispută. 


Etichete Liviu AvramGabriel LiiceanuTudorel ToaderjustiţieOUG 13anticorupţiegraţiereVictor Alistar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live