Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

28 Ianuarie 2015
Vizualizari: 611
Comentează add

Dreptul la viaţă privată "trebuie translatat şi în lumea digitală", spune eurodeputatul Sabine Verhayen pentru Radio România Internațional.

Dezbatere "Intimitatea în lumea digitală", la Bruxelles Dezbatere "Intimitatea în lumea digitală", la Bruxelles - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Intimitatea în lumea digitală: drepturile cetăţeneşti în lumina noilor tehnologii şi interesele comerciale – sunt temele mesei rotunde organizate miercuri, la Bruxelles.

La dezbatere participă atât experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi factori de decizie politici.

Dezbaterea aduce la un loc reprezentanţi ai tuturor actorilor implicaţi, tocmai pentru că în Uniunea Europeană există îngrjiorarea că noile tehnologii şi expansiunea continuă a lumii digitale ar putea încălca o serie de drepturi, printre care şi cel la viaţă privată.

Într-un domeniu atât de complex, cei care fac regulile şi trasează politicile trebuie să găsească în permanenţă echilibrul între nevoile comericale, drepturile utilizatorilor, respectiv consumatorilor şi nevoile de securitate.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

Evenimentul de miercuri este împărţit în trei: fiecare sesiune de discuţii se axează pe câte o problemă-cheie: protecţia datelor şi nevoile mediului de afaceri, provoările viitorului, inclusiv securitatea cibernetică şi rolul politicului şi…cadrul legislativ actual – cu tot ce derivă de aici.

Una din preocupările factorilor de decizie europeni e legată de protecţia drepturilor de autor în lumea digitală.

Eurodeputatul Sabine Verheyen, din familia popularilor europeni, spune, pentru Radio România Internaţional, că drepturile de autor nu se suprapun în nici un fel cu dreptul la informaţie – în esenţă e vorba de protejarea proprietăţii intelectuale, în vederea obţinerii de bunuri culturale.

Dreptul la viaţă privată trebuie translatat şi în lumea digitală, explică Sabine Verhayen: "Avem să zicem informaţii confidenţiale într-o scrisoare. Nu are nimeni dreptul să o deschidă, în afară de expeditor şi destinatar. Exact aşa trebuie să fie şi cu emaliurile. Există şi excepţii, dacă e vorba de o intenţia de a încălca legea. Atunci, poliţia are acces la informaţiile confidenţiale, după ce obţine acordul instanţei. Important este să ne asigurăm că nu vor exista abuzuri".

La nivel european există şi o gravă deficienţă de informare, chiar dacă a fost adoptat un Cod al drepturilor şi principiilor de utilizare a Internetului spune şi eurodeputatul Victor Negrescu, membru al grupului socialiştilor europeni:

"Cetăţenii europeni nu-şi cunosc drepturile pe internet, nu cunosc drepturile pe care le au în raport cu cei care vând produse pe internet. Există pericolul Marelui Frate, al supravegherii lărgite a utilizatorilor. Cred că PE este forul cel mai adaptat să discute această problematică: să luăm o măsură la nivel european, nu să lăsăm ficare stat membru să ia o măsură neclară în această privinţă".

În următoarele luni, Parlamentul European şi Comisia vor colabora pentru a găsi soluţia echilibrată, care să mulţumească atât creatorii de bunuri culturale, cât şi distribuitorii şi consumatorii din lumea digitală, au anunţat ambele foruri comunitare.


Etichete Comisia EuropeanăEuranet PlusUniunea EuropeanăIntimitatea în lumea digitalădezbatereBruxellesSabine VerheyenRadio România InternaţionalVictor Negrescu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live