Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Vineri, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Şarpe

12 Iunie 2013
Vizualizari: 1267
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu invită clasa politică la o dezbatere civilizată despre noul referendum pentru un parlament unicameral pentru care a declanşat deja procedura.

"Dezbatere civilizată" privind referendumul pentru parlament

radu-sarpe

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Arhivă.

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat la aprecierile făcute de liderii USL la demersul său privind organizarea unui referendum pentru un parlament unicameral.

El a invitat clasa politică la o dezbatere civilizată despre noul referendum pentru care a declanşat deja procedura.

"Discuţia despre democraţie, despre respectarea rezultatului unui referendum validat de Curtea Constituţională nu este scandal, este obligaţia politicienilor să pună în aplicare rezultatul referendumului. Deci, invitaţia mea este la un dialog, la o dezbatere civilizată, chiar dacă avem puncte de vedere diferite", spune Traian Băsescu.

Liderul PNL Crin Antonescu a refuzat să comenteze declaraţiile preşedintelui la anunţul privind organizarea unui referendum, premierul Victor Ponta a apreciat, însă, că este vorba despre un nou scandal şi a arătat că USL îşi va continua demersul de a revizui Constituţia.

"Eu cred că la referendumul pentru Constituţie noi vom îndemna, sigur, pe cei care ne susţin să vină să voteze "Da", domnul preşedinte Băsescu îi va îndemna pe susţinătorii săi să vină să voteze "Nu", tragem linie şi vedem dacă au fost mai mulţi de 'Da' decât de "Nu"., spune Victor Ponta.

Şeful statului a transmis aseară Parlamentului solicitarea privind organizarea unui referendum iar Parlamentul trebuie să răspundă în cel mult 20 de zile.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat pentru Radio România ca va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru luni, în vederea stabilirii procedurilor de urmat. Valeriu Zgonea a mai precizat că parlamentul este obligat să dea un aviz consultativ printr-un proiect de hotărâre.

Cât de necesară este o nou consultare populară pentru un parlament unicameral cu mai puţini membri în condiţiile în care Curtea Constituţională a clarificat că rezultatul referendumului din 2009 trebuie aplicat, analizăm mai târziu în Radiojurnal.


Etichete legereferendumparlamentunicameralTraian BăsescuVictor PontaValeriu Zgonea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live