Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

3 Mai 2010
Vizualizari: 1827
Comentează add

Autorităţile admit că operaţiunile nu au fost foarte eficiente până acum în stoparea scurgerilor de petrol din platforma scufundată.

Dezastrul ecologic de pe coastele SUA "se extinde"

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Bariere pentru evitarea extinderii petei de petrol au fost amplasate la suprafaţa apei. Foto: AFP.

În ciuda eforturilor, operaţiunile nu au fost foarte eficiente până acum în stoparea scurgerilor de petrol din platforma scufundată dar şi în ce priveşte înlăturarea petrolului de la suprafaţa apei.

Mai mult, preşedintele companiei British Petroleum, Lamar Mckay, a declarat că nu poate spune când vor fi reparate fisurile din coloana afectată a platformei scufundate pe 22 aprilie în urma exploziei petrecute cu două zile înainte. Lamar Mckay crede, totuşi, că o cupolă uriaşă de 70 de tone care să acopere respectivele componente ale platformei ar putea fi plasată deasupra în aproximativ 7 zile.

Compania ar urma, de asemenea, să foreze puţuri de securitate pentru a reduce presiunea fluxului de petrol.

Experţii avertizează în legătură cu potenţialul unui scenariu nefast în cazul în care curenţii golfului vor purta mareea neagră către Atlantic. Vocile critice vorbesc din ce în ce mai mult despre reacţia lentă a guvernului şi a companiei responsabile pentru dezastru.

Secretarul departamentului de interne, Ken Salazar, spune că ar putea trece trei luni înainte de a se pune capăt deversărilor de petrol.

"Din prima zi ne-am pregătit pentru potenţialul celui mai grav scenariu, cu 100.000 de barili de petrol deversaţi. Avem unele din cele mai minunate rezervaţii ale vieţii sălbatice acolo" a declarat Ken Salazar.

 

"Din prima zi au fost desfăşurate nave cu baraje plutitoare, pregătite pentru a interveni în cazul în care scenariul ar fi continuat să se agraveze" a declarat secretarul departamentului securităţii naţionale Janet Napolitano.

 

Preşedinţia SUA se implică în rezolvarea problemei

 

Casa Albă încearcă să evite greşelile fostului preşedinte George W.Bush care a fost acuzat că ar fi fost prea detaşat cu privire la eforturile de salvare după uraganul Katrina. Aceasta este acum problema pentru Barack Obama: lucrurile nu merg deloc bine în eforturile de a stopa extinderea catastrofei.

 

În faţa unei catastrofe ecologice care pare iminentă, preşedintele Obama s-a aflat în aria dezastrului pentru a inspecta forţele desfăşurate împotriva mareei negre care ameninţă unul din cele mai preţioase şi frumoase ecosisteme ale globului.

 

"Avem de-a face cu un masiv dezastru ecologic. Petrolul care se deversează poate dăuna grav economiei, mediului statelor de coastă pentru mult timp de acum încolo. Am făcut pregătiri din prima zi pentru a trimite echipamente în cazul celui mai grav scenariu. Ne-am pregătit şi am reacţionat agresiv.

 

"Nu voi sta liniştit până când nu vom pune capăt deversărilor de petrol de la sursă, până când pata de petrol nu va fi curăţată iar oamenii din zonă vor reveni la viaţa lor normală" a declarat Barack Obama.

 

Mareea neagră nu este doar un dezastru ecologic ci şi o potenţială lovitură politică pentru preşedintele Obama dacă populaţia va judeca reacţia guvernului drept lentă.

 

Preşedintele Obama a trimis mai mulţi membri ai cabinetului în golf pentru a coordona eforturile. Se află la faţa locului 2000 de membri ai echipelor de intervenţie şi 16 agenţii.

 

Rămâne neclar ce a cauzat accidentul de la platforma petrolieră Deepwater Horizon.

 

Oficialii federali au arătat între timp că a fost oprită producţia la două platforme petroliere şi de gaze iar una a fost evacuată din motive de siguranţă.

 

Ecosistemul din zonă "este în pericol"

 

Multe variabile vor determina până la urmă cât de devastatoare va fi mareea neagră pentru ecosistem. Ceea ce îngrozeşte pe toată lumea, de la ecologi la oficialii de stat a căror misiune este reconstrucţia protecţiei naturale a coastei este acum faptul că un influx masiv de petrol ar putea ucide vegetaţia care susţine ecosistemul unit.

 

Supravieţuirea deltei de coastă nu este numai o problemă de protecţie ecologică. De când uragane succesive au lovit dinspre golf fără nici un fel de obstacol în calea lor , cauzând maridevastări şi pierderi de vieţi omeneşti, fiecare rezident al sudului statului Louisiana a început să vadă protecţia ariilor de coastă drept o problemă de o vitală importantă. Uraganul Katrina a inundat în 2005 mai mult de 350 de km pătraţi din deltă.

 

Din 1932 până acum Louisiana a pierdut o arie de dimensiunea unui stat întreg, cum ar fi Delaware.


Etichete Catastrofa ecologică din Golful MexicBarack ObamapatăpetroldezastruecologicanimaleSUAecosistem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live